Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kontroverzna aplikacija osvaja svijet

Preuzmite sliku

Zamislite da možete da čujete sve što vaše kolege, prijatelji i članovi porodice misle o vama, a da ne znate ko je vam poslao koju poruku.

Upravo na tome zasniva se nova aplikacija Sarahah iz Saudijske Arabije.

Otkako je objavljena u junu, aplikaciju su preuzeli milioni korisnika, a Adweek javlja da je Sararah trenutno najpopularnija aplikacija u svijetu na iTunesu.

Riječ je o platformi za anonimno slanje poruka, koja funkcioniše po sljedećem principu: korisnici se registruju online ili preuzimaju aplikaciju na svojim telefonima, dijele svoje linkove putem drštvene mreže i čekaju. Poruke mogu da stignu doslovno od bilo koga (čak i od ljudi koji nisu registrovani, ukoliko korisnik nije unosio izmjene u podešavanja), a primalac ne može da odgovori na njih.

Stručnjaci za sajber bezbjednost već upozoravaju da ovakva vrsta servisa predstavlja izuzetno pogodno tlo za “anonimno maltretiranje”, s obzirom na to da je prijavljivanje nasilja teško izvodljivo jer pošiljaoci ne moraju da budu registrovani da bi poslali poruku.

Kontraargument kompanije koja je objavila aplikaciju?

Ne registrujte se ukoliko niste u stanju da se nosite sa posljedicama.

Podsjećamo, izraelska aplikacija za anonimno slanje poruka Blindspot izazvala je u septembru prošle godine slične reakcije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje