Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kinezi u Dubaiju javno izveli prvi međunarodni let svog letećeg automobila

Preuzmite sliku

Kineska kompanija je u Dubaiju javno predstavila svoj leteći električni automobil pete generacije. Istovremeno su najavili i dolazak još boljeg i naprednijeg letećeg električnog automobila šeste generacije, odnosno “pravog letećeg automobila”, kako su ga nazvali.

Firma za urbanu zračnu mobilnost (UAM) AeroHT pokazala je ogroman napredak javno prikazujući svoj električni ‘leteći automobil’ X2 pete generacije kako polijeće, leti i uspješno slijeće u Dubaiju.

AeroHT se pohvalio i napretkom za svoj leteći automobil šeste generacije. Riječ je o automobilus točkovima, koji se može kretati, osim po cestama, i po zraku.

Firma AeroHT je u većinskom vlasništvu kompanije XPeng Inc., čiji je osnivač He Xiaopeng. Od svog osnutka 2013. godine, AeroHT je izveo više od 15.000 sigurnih letova s ​​ljudskom posadom s ciljem kombiniranja automobilskih i svemirskih tehnologija za razvoj sigurnih električnih letećih vozila, a ako je suditi po najnovijoj demonstraciji mogućnosti njihovog letećeg automobila pete generacije, čini se da su na dobrom putu da to i ostvare.

Prethodni prototipovi uključuju T1 iz 2019., a nakon njega X1 iz 2020. godine. X2 je peta generacija letećih e-vozila te firme. Uprkos nedostatku toćkova, AeroHT naziva X2 letećim automobilom, jer dijeli veći dio dizajna s limuzinom P7 iz XPeng Motorsa.

Prethodno je XPeng AeroHT dijelio snimke testiranja X2 iz zraka u ekstremnim okruženjima i na velikim nadmorskim visinama, ali samo u Kini. Sad po prvi put možemo vidjeti direktne snimke tog letećeg vozila, odnosno kako polijeće, leti i slijeće.

Prvom javnom letu X2 prisustvovalo je više od 150 ljudi, a podržala ga je Međunarodna gospodarska komora Dubaija, koja je bila duboko uključena u cijeli proces, pružajući savjetovanje XPeng AeroHT-u.

Javni prikaz XPeng X2 u Dubaiju predstavlja značajnu prekretnicu za XPeng AeroHT i međunarodno postignuće letećih automobila. Dubai je svjetski poznati ‘Grad inovacija’, što je razlog zašto smo odlučili ovdje održati prvi javni događaj leta X2. Današnji let veliki je korak u XPengovu istraživanju mobilnosti budućnosti, rekao je Brian Gu, potpredsjednik XPenga.

Dio istraživanja buduće mobilnosti o kojem Gu govori je XPeng-ovo leteće vozilo šeste generacije, odnosno njihov pravi leteći automobil u tradicionalnijem smislu, s obzirom da zapravo može i voziti i koji je prvi put predstavljen tokom prošle jeseni. Tad je otkriveno da će biti opremljen cestovnim mogućnostima, nudeći lagani dizajn i sklopivi mehanizam rotora za brze prijelaze između vožnje i letenja. Taj bi leteći automobil na tržište trebao stići negdje 2024. godine, a njegova cijena trebala bi biti približno 157.000 dolara.

XPeng AeroHT je otkrio i nove detalje tog nadolazećeg letećeg automobila, navodeći da će otkriti ključno postignuće napretka u istraživanju i razvoju vezano za konfiguraciju, vanjski dizajn i metode vožnje zrakom.

Opremljen ručnim i automatskim načinima vožnje, ovaj električni leteći automobil sljedeće generacije, koji se može voziti u zraku i na cestama, predstavlja pravu transformaciju iz dvodimenzionalne u trodimenzionalnu mobilnost. Osim što zadovoljava dnevne zahtjeve putovanja, može pokrenuti sklopivi deformacijski sistem za postizanje okomitog polijetanja i slijetanja za let s ljudskom posadom na malim visinama, poručuju iz kineske kompanije.

Spomenuti detalji biti će javno objavljeni krajem oktobra. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,