Ponedjeljak, 6. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kinezi stvorili hibrid majmuna i svinje

U Kini su stvoreni prvi hibridi svinje i majmuna, ali nisu preživjeli duže od sedam dana, saopštili su tamošnji naučnici.

“Ovo je prvi put da su uspješno stvorene himere majmuna i svinje”, rekao je Tang Hai iz državne laboratorije za matične ćelije i reproduktivnu biologiju u Pekingu.

Naučnici tvrde da su ovo učinili kako bi našli način da uzgoje ljudske organe u životinjama, kako bi se mogli transplantirati.

Ove kreature, prasići koji su imali genetski materijal makaki majmuna u srcu, jetri, slezeni, plućima i koži, bili su “normalni” nakon rođenja.  U embrione prasića, stare pet dana, ubačene su matične ćelije majmuna koje su u sebi imali fluorescentni protein, kako bi istraživači mogli vidjeti gdje su ćelije završile u tijelu.

 • Još uvijek nije poznato zašto su himere uginule, ali naučnici tvrde da je uginulo i osam drugih prasića iz istih okota, koji u sebi nisu imali majmunske ćelije, te smatraju da je problem u procesu oplodnje, a ne u himerizmu.

  Ipak, istraživanje je naišlo na negodovanje pojedinih naučnika, koji nisu pobornici stvaranja himera – iz etičkih razloga.

  Neurolog Douglas Munoz iz “Queen” Univerziteta u Kingstonu (Kanada) saopštio je da ga ovakvi eksperimenti plaše.

  “To što smo počeli da manipulišemo životnim funkcijama na ovaj način, a da u potpunosti ne znamo kako to isključiti ili zaustaviti ako nešto pođe po zlu, zaista me plaši”, rekao je on.

  Ipak, Kinezi nemaju namjeru da stanu, prenosi Radiosarajevo.ba.

  U julu su predložili da stvaraju majmune s “ljudskim” mozgom, kako bi bolje proučavali bolesti kao što je Alzheimerova.

  Treba dodati i da su Amerikanci napravili hibrid čovjeka i svinje u San Diegu, prije dvije godine. Ovo stvorenje živjelo je 28 dana. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,