Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kineski arheolozi pronašli najstariji “moderni” WC na svijetu: “Ostali smo iznenađeni, a onda smo svi prasnuli u smijeh”

Preuzmite sliku

Otkriće WC-a s ispiranjem starog više od 2000 godina je iznenađujuće i intrigantno, jer se vjeruje da izum modernog WC-a s ispiranjem dolazi iz viktorijanske Engleske.

Jedan od vjerovatno najstarijih WC-a ikad otkrivenih pronađen je u Kini, izvijestila je kineska državna novinska agencija. Kineski arheolozi otkrili su da je WC imao i sofisticirani sistem ispiranja.

Otkriće je napravljeno tokom iskapanja dvije velike zgrade u ruševinama palače, u kineksom gradu Yueyangu, a naučnici s Instituta za arheologiju pri Kineskoj akademiji društvenih znanosti ostali su sasvim iznenađeni.

Procjenjuje se da je taj WC star između 2200 i 2400 godina, odnosno između razdoblja zaraćenih država i početka kineske dinastije Han. Otkriće je iznenađujuće i intrigantno jer se vjeruje da izum modernog WC-a s ispiranjem dolazi iz viktorijanske Engleske.

 • Otkriveni WC je “varljivo napredan” zbog sistema odvodnje vode koji se koristi u moderno doba, pojasnio je Fan Mingyang, stručnjak za dizajn drevnih alata, za kineski list Global Times.

  WC školjka, ostali polomljeni dijelovi i cijev koja je vodila do vanjske jame otkriveni su u ljeto 2022. godine. “Luksuzni objekt” vjerovatno bi koristili samo visoki članovi palače pronađene u kineskoj pokrajini Shaanxi, rekao je za China Daily Liu Rui, član arheološkog tima koji je provodio iskapanja na spomenutoj lokaciji.

  To je prvi i jedini WC na ispiranje koji je ikad iskopan u Kini. Svi na mjestu su bili iznenađeni, a onda smo svi prasnuli u smijeh, rekao je Liu.

  Svaki put kad bi se WC koristio, sluge bi morale sipati vodu u školjku, kako bi se ona očistila kroz sustav ispiranja, dodao je Liu.

  Analizom okolnog tla također se može dobiti uvid i u način ishrane te prehrambene navike ljudi iz navedenog perioda. (Zimo.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,