Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedinstven događaj u modernoj historiji: Bliski susret asteroida sa Zemljom pratit će NASA-ina sonda

Preuzmite sliku

Očekuje se da će misija dati uvid u formiranje planeta i saznanja koja bi mogla poslužiti u nastojanjima da se izgradi obrambeni sistem protiv mogućih udara asteroida sudnjeg dana sa Zemljom.

Za otprilike pet i po godina, predviđaju astronomi, asteroid širok otprilike kao Empire State Building proletjet će svemirom unutar 32.200 km od Zemlje, što je jedinstven događaj u modernoj historiji.

Kada se to dogodi, očekuje se da će svemirska letjelica koju je NASA lansirala 2016. biti u poziciji da pruži detaljan pregled ovog rijetkog bliskog susreta.

Očekuje se da će misija, koju vode naučnici sa Univerziteta u Arizoni, dati uvid u formiranje planeta i saznanja koja bi mogla poslužiti u nastojanjima da se izgradi obrambeni sistem protiv mogućih udara asteroida sudnjeg dana sa Zemljom.

U vrijeme tog otkrića 2004., činilo se da asteroid Apophis, nazvan po demonskoj zmiji koja utjelovljuje zlo i haos u staroegipatskoj mitologiji, predstavlja ozbiljnu prijetnju Zemlji, a naučnici su predviđali potencijalni sudar 2029. Profinjena promatranja su od tada utvrdila da ne postoji rizik od udara barem još jedno stoljeće.

Ipak, njegovo sljedeće približavanje 2029. dovest će asteroid u blizinu Zemlje – manje od jedne desetine mjesečeve udaljenosti od nas i prilično unutar orbite nekih geosinkronih Zemljinih satelita.

Svemirska letjelica koja sada ide prema susretu s Apophisom je OSIRIS-REx, koja je dospjela na naslovnice uzevši uzorak tla s drugog asteroida prije tri godine i poslavši ga nazad na Zemlju u kapsuli koja je padobranom sletjela u Utahu u septembru.

Umjesto da povuče letjelicu iz upotrebe, NASA ju je rebrandirala u OSIRIS-APEX – skraćeno od Apophis EXplorer – i pokrenula njezine potisnike kako bi je postavila na kurs prema sljedećoj meti.

Ekspedicija na Apophis detaljno je opisana u pregledu misije objavljenom u časopisu Planetary Science Journal. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,