Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

HeroSurg: Medicinski robot koji hirurzima daje čulo dodira

Preuzmite sliku

Robotski sistemi za operacije su sve popularniji, a bolnice ih sve više nabavljaju zbog njihove efikasnosti i preciznosti. Tokom komplikovanih operativnih zahvata hirurzi se uglavnom oslanjaju na čulo vida, no ovaj medicinski robot hirurzima će dati i čulo dodira.

Robot pod nazivom HeroSurg, kog je razvio tim Univerziteta Deakin u saradnji s Harvardom, izgleda pomalo zastrašujuće, ali će operacije učiniti sigurnijima i preciznijima. Predstavljen je u Melburnu, a koristi povratne informacije kako bi hirurgu koji ga nosi omogućio osjećaj dodira.

  • herosurg-robot-operacija2-jpg
  • Osim toga, prikazuje 3D sliku pa hirurg jasno vidi gdje se nalaze njegovi instrumenti. Robotski sistemi za operacije su sve popularniji, a bolnice ih sve više nabavljaju zbog njihove efikasnosti i preciznosti. HeroSurg robot u budućnosti bi mogao funkcionisati kilometrima udaljen od hirurga, a Dalvand i njegov tim nastavljaju rad i komuniciraju s kirurzima kako bi dodatno poboljšali robota. Cijena ovog robota još uvijek nije objavljena, ali trebao bi biti jeftiniji od postojećih. (zimo.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,