Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Google više nije najposjećeniji site na internetu

Preuzmite sliku

Tokom posljednje decenije i po, Google je bio daleko najposjećeniji domen na internetu. Njegovi konkurenti mu nisu bili ni blizu, a posljednji koji je mogao da ugrozi njegovo prvo mjesto bio je Yahoo!, a to se dogodilo prije više od deset godina.

Kada samo pomislimo na sve ljude koji na dnevnoj bazi koriste Google za pretraživanje sadržaja na internetu i sve dodatne servise koje nudi ovaj site, nije uopšte začuđujuće zašto je on godinama bio na vrhu po posećenosti. No, njegovom vremenu na tronu je došao kraj, jer je nedavno objavljeno da je jedan drugi domen bio popularniji u 2021.

Vjerovali ili ne, u pitanju je domen TikTok.com za poznatu društvenu mrežu, što je veoma iznenađujuće, budući da nju koriste uglavnom mladi. S druge strane, možda ne bi trebalo da budemo toliko šokirani jer je TikTok najbrže rastuća društvena mreža u istoriji, koja trenutno ima više od milijardu korisnika. Ne smije se zaboraviti ni činjenica da je TikTok bio najviše puta preuzeta aplikacija u 2020. godini, prenosi City Magazine.

Stručnjaci smatraju da je moguće objasniti trijumf ove društvene mreže u odnosu na konkurenciju značajnom promjenom njenog sadržaja u posljednjih par godina. Naime, TikTok je prvobitno bio korišten isključivo za dijeljenje zabavnog sadržaja, kao što su klipovi na kojima ljudi pevaju na playback ili đuskaju. Nešto kasnije su kratki skečevi postali hit na ovoj platformi, a danas se ona koristi za apsolutno sve kao i ostale društvene mreže. Na TikToku tako možete naći recepte, tutorijale za šminkanje, edukativni i informativni sadržaj i puno toga drugog.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,