Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fascinantan prizor: Pogledajte snimke leta iznad “noćnog labirinta” na Marsu

Preuzmite sliku

Jeste li se ikad zapitali kako izgleda let iznad površine Marsa? Ali ne onaj koji obično vidimo kad prolijeću letjelice i sonde, već baš let poput onog avionom iznad Zemlje?

Evropska svemirska agencija objavila je video koji može dočarati upravo takav let iznad površine Marsa. U videu je prikazano veliko prostranstvo Marsove doline i kanjona Valles Marineris, što bi bilo potput prikaza Grand Canyona na Zemlji.

Posebno je prikazan spektakularan pogled na “noćni labirint” Noctis Labyrinthus, koji se kroz kanjon proteže gotovo 1000 kilometara.

Jedinstveni sistem strmih dolina okružen je najvišim vulkanima u Sunčevom sistemu, za koje naučnici vjeruju da su formirali goleme kanjone, uzrokujući rastezanje kore planeta prema gore i stvaranje pukotina prije više milijardi godina. Samo da pokušamo objasniti o koliko se velikom području radi. Neke od dolina kanjona široke su više od 45 kilometara i dublje od 5 kilometara. Za poređenje, Grand Canyon (odnosno Veliki kanjoj u SAD-u) ukupnog je promjera 45 kilometara i nije dublji od 2 kilometra.

Kako ističu iz ESA-e, snimak je nastao korištenjem detaljnih snimaka regije snimljenih ESA-inim orbiterom Mars Express i kombiniranih s postojećim topografskim podacima, a sve je prikupljano godinama kako bi se stvorio video koji daje 3D dojam površine Marsa. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,