Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Elon Musk vratio titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu

Preuzmite sliku

Američki multimilijarder Elon Musk ponovno je preuzeo titulu najbogatije osobe na svijetu, priopćio je Forbes.

Musk se popeo na prvo mjesto zahvaljujući oporavku dionica Tesle. Njegova neto vrijednost povećala se danas za još 4.1 milijardu dolara, odnosno za više od 1.75 posto, te sada iznosi 240.7 milijardi dolara.

Tesline dionice porasle su jutros za više od 2.5% na nešto više od 266 američkih dolara. Radilo se o oporavku nakon naglog pada vrijednosti dionica prošle sedmice. Muskovo neto bogatstvo sada je nadmašilo ono Bernarda Arnaulta, izvršnog direktora francuskog proizvođača luksuzne robe LVMH.

Musk predstavio promjene na Twitteru

U vlasništvu LVMH-a nalaze se tvrtke Louis Vuitton, Christian Dior i Tiffany. Arnaultovo neto bogatstvo potonulo je danas za 2.4 milijarde dolara, odnosno za više od 1 posto, na 234.9 milijardi dolara. Sve se to dogodilo uslijed pada vrijednosti dionica LVMH-a.

Musk je titulu najbogatije osobe na svijetu izgubio u petak, samo nekoliko dana nakon što ju je nakratko ponovno preuzeo. Izgubio je otprilike 18 milijardi dolara u četvrtak zbog potonuća Teslinih dionica, koje su pale za gotovo 10% nakon lošeg kvartalnog izvještaja o zaradi.

Inače, Musk je jučer predstavio dugoočekivane promjene na Twitteru, društvenoj mreži koju je kupio u oktobru prošle godine za 44 milijarde dolara. Promijenio je logotip kompanije iz plave ptice u slovo “X”. Kazao je kako navedeno slovo za njega ima posebno značenje, prenosi Index.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje