Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Četiri načina kriju tajnu: Kako spriječiti vještačku inteligenciju da vam ne otme posao?

Preuzmite sliku

Od početka godine, svjedoci smo kako vodeće organizacije objavljuju otpuštanja rekordnim tempom.

Pejzaž tržišta rada koji se stalno mijenja, sada je izazovniji nego ikada. A sada, sa vještačkom inteligencijom u igri, situacija postaje još komplikovanija.

Izgubiti posao zbog finansijske krize ili biti zamijenjen nekim ko je bolji je jedno, ali gubitak posla zbog vještačke inteligencije djeluje prilično razočaravajuće. No, vremena se mijenjaju, morate nadmašiti svoju konkurenciju ili ponuditi nešto što oni nemaju. Dakle, kako spriječiti vještačku inteligenciju da preuzme vaš posao?

 • Evo četiri načina da sačuvate svoju karijeru i spriječite AI da preuzme kontrolu.

  1. Razumite kako izgleda budućnost

  Kao što kažu, morate biti korak ispred konkurencije. Vještačka inteligencija je stvorena za budućnost, ali ima i svoja ograničenja. Vratite se korak unazad i razmislite kako će izgledati budućnost vaše izabrane karijere. Kako će vaša industrija izgledati za nekoliko godina?

  Business insider je izvijestio o glavnim poslovima koje će vjerovatno zamijeniti vještačka inteligencija, a izvještaj pominje medijske, finansijske, obrazovne i pravne poslove kao vrh liste.

  Kako biste se tome suprotstavili, istražite kako vještačka inteligencija može biti korištena u vašoj izabranoj karijeri. Umjesto da se plašite ovog alata, naučite kako da radite s njim i kako da ga iskoristite za svoju trenutnu ulogu.

 • Naprimjer, budućnost finansijske industrije može zavisiti od vještačke inteligencije za svakodnevne zadatke poput kreiranja izvještaja ili faktura. Obrazovanje također može koristiti vještačku inteligenciju za poboljšanje iskustva učenja. Da biste saznali više o poslovima koji će biti stvoreni zbog vještačke inteligencije, pročitajte članak o poslovima sa vještačkom inteligencijom koje treba razmotriti u 2024. godini.

  Važno je razumjeti vašu ulogu i različite tehničke i interpersonalne elemente koje vještačka inteligencija može imati u njoj. Navedite ove elemente i fokusirajte se na to kako možete integrisati vještačku inteligenciju u ove zadatke. Tehnički elementi uključuju prikupljanje podataka, analizu, izvještavanje ili rutinske administrativne zadatke.

  2. Možete koristiti vještačku inteligenciju kako biste postali efikasniji u ovim zadacima.

  Evo brzog primjera kako bi vaša lista mogla da izgleda:

  Dnevni zadaci:

  odgovaranje na mejlove

  pisanje izvještaja

  zakazivanje razgovora sa klijentima

 • Kako vještačka inteligencija može pomoći:

  Koristite vještačku inteligenciju za kreiranje podsticaja i šablona za odgovore na e-poštu. Pazite da personalizujete.

  Koristite vještačku inteligenciju za istraživanje, ali budite sigurni da ste provjerili informacije prije nastavka.

  Koristite vještačku inteligenciju za automatizaciju slanja vašeg kalendara kako bi klijenti mogli direktno zakazivati sastanke.

 • Interaktivni elementi mogu biti usmjereni na komunikaciju ili usluge korisnicima. Odličan primjer bio bi korištenje vještačke inteligencije za kreiranje odgovora, ali dodavanje ličnog dodira koji ovi automatski alati ne mogu pružiti.

  Naravno, neki projekti su bolje prilagođeni da budu 100% ljudski. Naprimjer, vještine vođenja i odgovaranje na emocionalne potrebe vaših klijenata i kolega ne mogu se zamijeniti vještačkom inteligencijom, što je dobra stvar!

  3. Unaprijedite svoje tehničke vještine

  U današnjem svijetu, biti korak ispred znači usavršavati svoje tehničke vještine. Bilo da ste majstor kodiranja, guru za podatke ili entuzijasta za digitalno, unapređivanje svojih tehničkih vještina je neophodno.

  Da li ste ikada razmišljali o upisu na online kurseve prilagođene vašoj ulozi? To je odličan način da povećate svoju efikasnost i povećate vrijednost za svoj tim.

  Ne zaboravimo na bezbroj YouTube tutorijala sa tehničkim savjetima i trikovima. Postoji nešto za svakoga, bilo da su u pitanju trikovi kodiranja, tehnike pisanja ili vodiči za gedžete.

 • Na kraju krajeva, učenje nikada ne prestaje – to je tajna uspona na karijernoj ljestvici ili istraživanja novih horizonata.

  Vještačka inteligencija nikada neće biti jedini alat za sve, tako da biti specijalista će vam pomoći da se izdvojite kao lider u svom polju.

  4. Iskoristite vještačku inteligenciju u vašoj trenutnoj ulozi

  Nemojte dozvoliti da vas vještačka inteligencija obeshrabri – dozvolite joj da vas osnaži! Zamislite da vještačku inteligenciju pretvorite u svoju pouzdanu saputnicu. Ne samo da završavate svoje zadatke već i trošite manje vremena.

  I sa ovom novootkrivenom efikasnošću, možete se pozabaviti sa više projekata ili istraživati nove mogućnosti. Vještačka inteligencija je uz vas, bez obzira na to da li težite napredovanju u karijeri, žudite za novim prilikama ili jednostavno želite zasluženi predah.

  Može biti više od alata. Ona je vaš partner u zločinu, pojačavajući vaše napore i otvarajući vrata beskonačnim mogućnostima.

 • Digitalni svijet se neprestano mijenja, i novi uređaji će se pojavljivati s vremena na vrijeme. Nemojte dozvoliti da ovi vještački alati zamijene vaše vještine. Umjesto toga, dozvolite im da unaprijede vaše sposobnosti i naglase vašu vrijednost.

  Bez ljudi, ne bi bilo ni vještačke inteligencije. Budite majstor ovih alata i utabajte put ka boljem toku rada, osiguravajući svoj posao ili napredovanje u karijeri. (Forbes)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,