Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bliži se Crni petak, a s njim i online prevare: Na ove stvari trebate pripaziti

Preuzmite sliku

Ljubitelji rasprodaja se pozivaju na opreznost ove sezone rasprodaje s obzirom na sve veće stope prevara koje su godine 2022. oštetile potrošače za 41 milijardu dolara, a predviđa se da će ove godine ta brojka porasti na 48 milijardi dolara na globalnom nivou, prema Juniper istraživanju.

David Eborne, voditelj odjela za finansijski kriminal u Revolutu, dijeli vrste prevara na koje bi se potrošači trebali posebno pripaziti:

Lažne internetske stranice

Prevaranti koriste najnoviju i najbolju tehnologiju kako bi postavili lažne internetske stranice trgovaca tako da izgledaju kao prave internetske trgovine. Neke od lažnih trgovina će vam poslati proizvod koji ste kupili, ali njihov pravi cilj bio je dobiti vaše lične i podatke o kartici.

Prodaja lažne robe

Neke internetske stranice prodaju luksuzne stvari poput popularnog nakita ili brendova odjeće ili elektronike po vrlo niskim cijenama. Ponekad će kupci možda dobiti aritkl za koji su platili, ali će isti biti lažnjak, ili će pak u drugim slučajevima ostati bez artikla.

 

 • Privremene lažne stranice

  Noviji način prevara u online kupnji uključuje korištenje platformi društvenih medija za postavljanje lažnih internetskih trgovina. Trgovine se otvaraju nakratko, a zatim nestaju nakon što se ostvare neke rasprodaje.

  Oglašavanje na društvenim mrežama

  Prevaranti koriste društvene mreže za oglašavanje svoje lažne web-stranice. Često koriste značajke ‘Prevucite prstom prema gore’ i stavljaju vremenski pritisak na to kako bi stvorili osjećaj hitnosti, prenosi tportal.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,