Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bitcoin prešao 60.000 dolara

Preuzmite sliku

Cijena bitcoina prešla je 60.000 dolara prvi put od novembra 2021. godine nakon višemjesečnog rasta koji se uglavnom može pripisati odobrenju 11 ETF-ova koji će ulagati u bitcoin.

To je ostvarenje dugogodišnjeg cilja mnogih u kriptoindustriji i snažan poticaj rastu cijene bitcoina i ostalih kriptovaluta.

Podsjetimo, bitcoin je najviše vrijedio 2021. godine kada mu je cijena iznosila 68.789 dolara.

Što su bitcoin ETF-ovi?

ETF (Exchange Traded Fund) su fondovi namijenjeni malim ulagačima, a posao im je da prikupljaju mala ulaganja velikog broja investitora, čime oni stječu udio u fondu, a ukupna prikupljena sredstva fond dalje investira, primjerice u dionice.

Njima se trguje na burzi, što je prednost u odnosu na ostale fondove, a naplaćuju puno manje naknade u odnosu na ostale oblike investiranja. Regulirani su i smatra ih se relativno sigurnim oblikom ulaganja. Naravno, stepen rizika puno ovisi o imovini u koju fond ulaže, a bitcoin je fundamentalno jako rizična imovina.

Cijena bitcoina skočila je preko 60.000 dolara prvi put od 18. novembra 2021. godine. Ovaj dan označava kraj pauze od 832 dana. Vodeća svjetska kriptovaluta porasla je za gotovo 16 posto u posljednja tri dana. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,