Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Asistentica Siri više neće imati ženski glas, korisnici će moći birati između četiri glasa

Preuzmite sliku

Kompanija Apple je objavila da će uskoro dodati dva nova glasa na engleskom jeziku svom glasovnom asistentu Siri u nadolazećoj verziji svog iPhone softvera. 

Korisnici će moći birati između četiri glasa za Siri, koja više neće imati zadani ženski glas u SAD-u. Promjena je trenutno dostupna u beta verziji iOS-a 14.5 koja je objavljena u srijedu. Apple je ranije rekao da će ažuriranje biti objavljeno za sve korisnike početkom proljeća, piše CNBC.

Istraživači su zadnjih godina pomno istraživali digitalne asistente sa zadanim ženskim glasovima, a kritičari kažu da odabiri odražavaju industriju umjetne inteligencije kojom dominiraju muškarci i jačaju stereotipe.

“Uzbuđeni smo što smo predstavili dva nova Siri glasa za govornike engleskog jezika i opciju za korisnike Siri da odaberu glas koji žele kada postave svoj uređaj.”

“Ovo je nastavak Appleove dugogodišnje posvećenosti raznolikosti i inkluziji, te proizvodima i uslugama koji su dizajnirani da bolje odražavaju raznolikost svijeta u kojem živimo”, rekao je glasnogovornik Applea.

Apple je prethodno ponudio muške glasove kao zadane u nekim regijama, kao i australijske i britanske naglaske, ali je ipak određen ženski glas. Amazonova Alexa i Google Assistant trenutno su zadani ženski glasovi za govornike engleskog jezika, ali nude niz alternativnih glasovnih opcija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,