Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Arktik bi ove godine mogao ostati bez leda

Preuzmite sliku

Popularno

Američki naučni tim procijenio je da bi Arktik mogao biti bez leda, prvi put otkad postoje mjerenja, a to bi se moglo dogoditi već ove godine, objavljeno je u časopisu Nature Reviews Earth & Environment.

Između 2035. i 2067. godine, Arktik bi u septembru mogao u pravilu stalno biti bez leda, saznaje se iz istraživanja koje je proveo Univerzitet Colorado u Boulderu, predvođeno Alexandrom Jahn.

U istraživanju se objašnjava da bi pojedinačni događaji, poput neuobičajenog zatopljenja tokom nekoliko sedmica, mogli rezultirati gubitkom leda u septembru, već ove ili narednih godina.

Mjerenja pokazuju da je septembar mjesec s najmanjom količinom plutajućeg leda. U razdoblju 80-ih godina prošlog stoljeća, u septembru je u pravilu ledom bilo pokriveno 5,5 miliona kvadratnih kilometara Arktičkog okeana.

Mjerenja počela 1978. godine

Otkad su 1978. počela mjerenja, to područje se smanjuje za prosječno 78.000 kvadratnih kilometara godišnje. Međutim, usprkos klimatskim promjenama, ledeni pokrov okeana na Arktiku se posljednjih godina blago povećava.

“Sve u svemu, atmosferska varijabilnost čini 75 posto unutrašnja varijabilnosti leda u Arktičkom okeanu. Količina leda stoga uveliko ovisi o vremenskim uvjetima i, u manjoj mjeri, toplih voda koje dolaze iz susjednih okeana”, zaključuje se u istraživanju.

Izvještaj američke državne agencije za klimu NOAA je pokazalo da je Arktik 2023. godine zabilježio najtoplije ljeto otkad se vode mjerenja. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,