Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Aplikacije prate šta radite na mobitelu, evo kako riješiti problem

Preuzmite sliku

Tokom dana aplikacije prate šta radimo sa svojim uređajima i šalju te informacije na udaljene web poslužitelje, piše Make Use Of

Nešto od toga je nužno kako bi mogle normalno funkcionisati i obavljati ono što se od njih očekuje, ali dobar dio vaših podataka ne mora nužno završiti u tuđim rukama.

Pogledajte kako praćenje vašeg uređaja možete u značajnoj mjeri smanjiti.

1) Provjerite opis aplikacije u trgovini Play

Tokom godina Google je postao otvoreniji oko toga dijeli li neka aplikacija podatke s trećim stranama i kakve informacije prikuplja. Možete pogledati poduzimaju li programeri aplikacija korake za zaštitu vaših podataka, kao što su primjerice enkripcija informacija u prijenosu ili dopuštanje brisanja vašeg korisničkog računa. Ove informacije možete pronaći na stranicama aplikacije u trgovini Play, pod Data safety. Googleovi podaci mogu vam pomoći u procjeni prati li vas aplikacija, ali vam ne govore kako to zaustaviti. Za to ćete trebati zasebne alate.

2) Trgovina Aurora

Aurora je alternativni način pristupa i preuzimanja aplikacija iz trgovine Play. Njome možete preuzimati aplikacije anonimno bez stvaranja korisničkog računa pri Googleu. To je korisno već i zato što niko ne dobiva zapise o svim aplikacijama koje ste instalirali. No, možete dodatno ograničiti praćenje pomoću dodatnih informacija koje otkriva o aplikacijama. Kada pregledavate stranicu aplikacije unutar Aurore, obratite pažnju na Privacy, gdje su navedeni poznati alati za praćenje prisutni u aplikaciji. Također pogledajte i pod Permission, gdje je popis koja sve dopuštenja aplikacija traži. Pomoću Aurore ne možete blokirati praćenje, ali vam može pomoći da procijenite koje aplikacije trebate izbjegavati.

 • 3) NetGuard

  NetGuard je aplikacija za vatrozid (firewall) pomoću koje možete nadzirati sav promet koji ulazi i izlazi iz vašeg uređaja, i spriječiti ga ukaže li se za time potreba. Naime, prema zadanim postavkama NetGuard omogućuje blokiranje prometa na nivou aplikacije. To može biti praktično za aplikacije koje možete koristiti izvanmrežno, ali koje mogu biti sklone curenju informacija o vama. Ako želite spriječiti druge u prikupljanju bilo kakvih uvida u to kako koristite svoj telefon, NetGuard vam također omogućuje blokiranje usluga na nivou sistema.. To uključuje i Google Play Services. Očekujte kako bi pojedine značajke aplikacija zbog toga mogle prestati raditi. NetGuard također može blokirati samo određene veze, što je korisno ako želite koristiti aplikaciju i onemogući je da vas prati u pozadini.

  4) Web preglednik DuckDuckGo

  NetGuard je možda malo prekomplikovan za manje upućene korisnike. Zato je tu web preglednik DuckDuckGo, odnosno njegova značajka App Tracking Protection. Uključite je, onemogućit će veliki broj praćenja, kako pri korištenju aplikacija, tako i pri surfanju webom. Nije riječ o posve nepropusnoj zaštiti, ali je najviše što možete poduzeti radi smanjenja praćenja svog internetskog prometa bez korištenja virtualnih privatnih mreža (VPN), prenosi tportal.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,