Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Američka zvaničnica: Umjetna inteligencija je previše moćna

Preuzmite sliku

Potencijalna prijetnja koju predstavlja brzi razvoj vještačke inteligencije znači da zaštitne mjere moraju biti ugrađene u sisteme od početka, kaže direktorica Agencije za cyber sigurnost Jen Easterly.

Direktorica američke Agencije za cyber sigurnost Jen Easterly izjavila je kako je vještačka inteligencija (AI) previše moćna i da se prebrzo razvija.

“Normalizirali smo svijet u kojem tehnološki proizvodi izlaze sa proizvodne linije puni ranjivosti i onda se od potrošača očekuje da zakrpe te ranjivosti. Ne možemo živjeti u takvom svijetu s vještačkom inteligencijom”, rekla je ona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Testiranje novih modela

Dodala je da potencijalna prijetnja koju predstavlja brzi razvoj AI-ja znači da zaštitne mjere moraju biti ugrađenene u sisteme od samog početka, a ne kasnije.

Ranije ovog mjeseca su se vodeći programeri AI-ja složili da rade s vladama na testiranju novih graničnih modela prije nego što budu pušteni u prodaju kako bi pomogli u upravljanju rizicima tehnologije koja se brzo razvija.

“Mislim da smo uradili onoliko koliko smo mogli u ovom trenutku da pomognemo da se okupimo s nacijama širom svijeta i tehnološkim kompanijama kako bismo iz tehničke perspektive sagledali kako da izgradimo ove kapacitete što je sigurnije moguće”, kazala je Jen Easterly.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje