Ponedjeljak, 6. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za slađe praznike trokutići sa lješnjacima i orasima

Praznični kolači i ti mirisi koji se šire domom dok se peku možda su i najljepši dio praznične atmosfere. Trokutići sa lješnjacima i orasima se prilično brzo naprave,  prilično velika količina kolača. I prilično je jednostavno.

Sve se radi u velikom limu od pećnice, sve se zajedno peče i nakon toga lijepo izreže, umočite u čokoladu i to je to. Ako ne volite oblik trokuta, možete kolač izrezati na prutiće ili kvadrate. Možete također cijelu površinu preliti čokoladom pa ih onda isjeći.

Sastojci

Za prhko tijesto (podlogu):

250 g brašna
120 g šećera
2 vanilin šećera
1,5 kašičica praška za pecivo
2 jaja
120 g maslaca

Za nadjev

150 g mljevenih oraha
150 g mljevenih lješnjaka
130 g maslaca
130 g šećera
2 vanilin šećera okusa ruma
4 žlice mlijeka
I još: 5 kašika pekmeza (marelica, jabuka, šipak…)

Za glazuru

200 g čokolade za kuhanje
4 kašike suncokretovog ulja

Priprema

Za prhko tijesto pomiješati brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Dodati jaja i maslac sobne temperature pa umijesiti tijesto. Možete rukama, a možete i mikserom sa nastavkom za tijesta. Izrezati papir za pečenje veličine tepsije u kojoj će se peći. Neka bude ona velika tepsija od pećnice. Ako koristite manju tepsiju onda će vam ovaj dio sa prhkim tijestom biti predebeo.
Preko papira za pečenje razvaljati tijesto da bude cca 1/2 cm debljine. Prebaciti sve skupa u tepsiju.
Premazati cijelu površinu tijesta pekmezom.

Za nadjev otopiti u posudi na laganoj vatrici maslac i šećer, dodati i rum šećer te mlijeko. Kada prokuha maknuti sa vatre i umiješati mljevene lješnjake i orahe. Kako bi kolač bio hrskaviji neka lješnjaci i orasi budu malo krupnije mljeveni. Preko tijesta premazanog pekmezom rasporediti smjesu sa lješnjacima i orasima. Poravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 180C 20 minuta.

Pečeni kolač ohladiti pa izrezati na trokutiće. Svaki kraj trokutića umakati u čokoladnu glazuru. Glazura se napravi tako da se na laganoj vatrici otopi čokolada sa uljem.
Umočene trokutiće slagati na rešetku kako bi se ocijedio višak čokolade, pa kada se čokolada stvrdne pospremiti u zatvorene kutije do posluživanja. (recipeci.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,