Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukusni božićni kolači bez pečenja: Jednostavni recepti, čak i za početnike u kuhinji!

Preuzmite sliku

Popularno

Ovi božićni kolači prefini su, brzo se naprave i ne iziskuju nikakve posebne kulinarske trikove.

Ako vam se ovih blagdana jednostavno ne da peći brdo kolača, a želite gostima ipak ponuditi neke slastice, za vas su ovi recepti za jednostavne i ukusne kolače. Ove slatke zalogaje savršeno će napraviti i najveći amater, a oduševit će naprosto svakog.

Ovo su neki od suhih božićnih kolača koji se ne peku, a među receptima ćete pronaći i stare, dobro poznate božićne kolače.

1. Rolada od kokosa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nataša Pralica (@natasine_slastice)

Kora

300 g mljevenog keksa

200 g šećera

kašičica kakaa

1 dl mlijeka

Nadjev

125 g margarina

100 g šećera u prahu

1 jaje

100 g kokosa

Postupak

Zamijesite sve sastojke za koru i raširite je na foliju. Umutite margarin sa šećerom pa dodajte ostale sastojke za nadjev. Rasporedite nadjev po kori i rolajte je uz pomoć folije dok ne dobijete roladu. Stavite u hladnjak barem sat vremena.

2. Rum kuglice

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nichole (@jnicholeroberts)

Sastojci

250 g margarina

250 g šećera u prahu

250 g mljevenih keksa

100 g mljevenih oraha

2 kafene kašičice ruma

100 g grožđica

100 g čokolade

šarene mrvice

Postupak

Izradite margarin sa šećerom u prahu te dodajte kekse, orahe i rum. Od smjese oblikujte kuglice i u svaku stavite po jednu grožđicu. Umočite ih u rastopljenu čokoladu, posipajte šarenim mrvicama i pustite da se čokolada stvrdne. Kada se čokolada ohladi, spremite ih u hladnjak.

3. Raffaelo kuglice

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zalogajcic_hr (@zalogajcic_hr)

Sastojci

pola litre mlijeka

2 pudinga od vanilije

30 dag kokosovog brašna

25 dg margarina

7 kašika šećera

25 dag šećera u prahu

cijeli bademi

Postupak

Za početak skuhajte pudinge u pola litre mlijeka. Dodajte kokosovo brašno, dobro promiješajte i pustite neka se ohladi. Bademe namočite u vrućoj vodi kako bi se odvojila kožica. Izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu. Dobro rashladite smjesu pa oblikujte kuglice rukama. U svaku kuglicu utisnite po jedan badem bez kožice i uvaljajte je u šećer ili kokos.

4. Crvenkapica

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marina Bagaric (@cake_by_marina_)

Krema

1 l mlijeka

3 pudinga od vanilije

2 dcl šećera

pola l slatkog vrhnja

2 želatine

Biskvit

Petit Beurre keksi

Preljev

kompot od višanja

Postupak

U jednoj litri mlijeka sa šećerom skuhajte tri pudinga i ostavite da se ohlade. Istucite slatko vrhnje i pustite neka se hladi barem pola sata pa ga zatim umiješajte u puding.

U protvan stavite red keksa, na njih pola kreme, zatim opet kekse i na njih ostatak kreme. Iz kompota izvadite višnje pa ih posložite po kolaču. Od soka skuhajte preljev koji će se stisnuti kao želatina i rasporedite ga po kolaču.

Pustite neka se preljev ohladi, a potom kolač stavite u hladnjak na dodatno hlađenje.

5. Čokoladni truffelsi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michelle Lewis (@michellelewismusic)

Sastojci

250 g tamne čokolade

130 ml slatkog vrhnja

kafena kašičica cimeta

30 g maslaca

ribana kora jedne naranče

tamni gorki kakao prah

Postupak

Slatko vrhnje zakuhajte gotovo do vrenja pa dodajte čokoladu. U nju dodajte maslac, cimet i narančinu koricu. Kada se čokolada sasvim otopila, pustite neka se malo ohladi, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje dva sata. Smjesa mora biti dobro ohlađena kako bi se stisnula. Žličicom za čaj vadite smjesu i oblikujte kuglice rukama (potrebno je biti brz kako ne bi omekšala od topline ruku) te ih potom uvaljajte u kakao. Truffelse čuvajte u hladnjaku ili još bolje – na balkonu na zimi.

6. Čokoladne kuglice

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natasa Carevic Nedeljkovic (@beka_fr)

Sastojci

200 g šećera

200 g maslaca

300 g keksa

100 g tamne čokolade

200 g kokosovog brašna

1 dl mlijeka

Za ukras

70 g kokosovog brašna

Postupak

U blenderu samljeti kekse. U loncu na štednjaku zagrijati mlijeko te istopiti redom šećer, maslac i čokoladu. Dobro izmiješati. U vruću masu dodati mljevene kekse i promiješati. U smjesu dodati kokosovo brašno i dobro sjediniti. Ostaviti smjesu na hladnom desetak minuta.

Raditi kuglice i uvaljati ih u kokosovo brašno. Kuglice stavljati u ukrasne papirnate košarice. Ohladiti barem tri sata prije posluživanja. (Recepttura.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje