Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turski recept za tulumbe: Sadrži jedan bitan sastojak

Preuzmite sliku

Popularno

Tulumbe su, bez svake sumnje, jedan od omiljenih turskih kolača.

Spremale su ih naše nene/bake i mirisom i izgledom odmah nas vraćaju u djetinjstvo. Za razliku od domaćeg recepta za tulumbe, ovaj uključuje još jedan sastojak, a to je griz. Kuhano tijesto natopljeno slatkim sirupom nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Sastojci:

Za sirup:

1 kg šećera

1 l vode

sok od iscjeđenog 1 limuna

Za tijesto:

100 g putera

700 ml vode

sok od 1/2 limuna

1,5 kašičica soli

2 kašike šećera

700 g brašna

4 jaja

100 g griza

400 ml ulja

Priprema:

U šerpu dodajte vodu i šećer, dobro promiješajte, pa ostavite da provri na srednjoj temperaturi. Ubacite limunov sok, i ostavite da se kuha još 15 minuta uz lagano mješanje. Nakon toga isključite ringlu i ostavite da se ohladi sirup.

U poluotopljen puter u dubokoj tavi dodajte vodu, limunov sok, so, šećer, pa dobro promiješajte. Dodajte brašno, pa umiješajte tijesto za tulumbe špatulom u tavi. Još nekoliko minuta miješajte tijesto dok ne dobijete malo gušću strukturu, pa ostavite da se ohladi. U kuhano tijesto za tulumbe najprije dodajte 2 jaja, sjedinite, pa ubacite još 2 jaja.

Kada dobro promiješate, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa dodajte griz. Dobro umiješajte, pa stavite kuhano tijesto u pric za kolače. Istiskujte tijesto i sjecite makazama, pa pržite u dubokom ulju dok ne porumene tulumbe. Vadite tulumbe i ubacite u ohlađen sirup na 15 minuta. (Stvar ukusa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: