Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tajna ukusne paste Fettuccine Alfredo: Kako napraviti savršen umak kod kuće

Preuzmite sliku

Popularno

Postoje različite verzije ovog jela, neke uključuju dodatne sastojke poput piletine ili povrća, ali osnovni sastojci ostaju isti.

Jelo je dobilo ime po svom tvorcu, Alfredu di Lelio, koji ga je stvorio u svom restoranu u Rimu 1914. godine.

Jelo je postalo popularno i širom svijeta se danas poslužuje u mnogim restoranima talijanske kuhinje.

Fettuccine Alfredo je poznat po svom bogatom i kremastom okusu, ali zbog visokog udjela masnoća i kalorija, obično se konzumira kao rijetko jelo ili se poslužuje u manjim količinama.

Sastojci:

– 200 g tjestenine

– 2 pileća filea

– 1/2 crnog luka

– 6 gljiva

– 1,5 šolja pavlake za kuhanje

– 1/2 šolje mlijeka

– 1/4 šolje parmezana

– 1/2 kašike mlevenog belog luka

– 2 kašike maslinovog ulja

– 1 kašika putera

Priprema:

Isjecite meso na sitnije komade, pa propržite u tavi u koju ste sipali jednu kašiku maslinovog ulja. Meso posolite i pobiberite prije prženja.

Izvadite meso iz tave, pa sipajte još jednu kašiku maslinovog ulja i kašiku putera. Kada se otopi dodajte sjeckani crni luk, a kada se on proprži dodajte i sjeckane gljive.

Na kraju dodajte i mljeveni bijeli luk, pa prodinstajte još 30 sekundi.

Sipajte pavlaku za kuhanje i mlijeko. Dobro promješajte. U međuvremenu skuhajte tjesteninu. U sos dodajte i parmezan, pa kuhajte na srednjoj temperaturi dok ne provri.

Zatim vratite meso i još kratko kuhajte. Dodajte tjesteninu i lijepo promješajte.

Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje