Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šnenokle na starinski način

Preuzmite sliku

Popularno

Recept bez gustina i bez pudinga. Starinski recept jedne bake/nene.

Ukus šnenokli je neprevaziđen…

Sastojci

litar mlijeka
4 jajeta
6 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
2 pune kašike brašna

  • Priprema

    1 Istucite bjelanjke u snijeg

    Odvojite bjelanjke od žumanjaka te bjelanjke pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. Kako bi vam snijeg ispao još bolji, slobodno bjelanjcima, prije miksanja, dodajte i mrvicu soli.

    2 Zakuhajte mlijeko

    U mlijeko stavite šećer i vaniliju (ili vanilin šećer) te ga zakuhajte. U kipuće mlijeko, pomoću kašike, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka. Kako vam ne bi ispali šuplji, možete ih oblikovati i pomoću dvije kašike. Svaki je potrebno kuhati po, otprilike, minutu sa svake strane.

    3 Stavite u posudu

    Vadite ih pomoću šuplje grabilice (s rupicama) i stavljajte u zdjelice ili u jednu veću posudu.

    4 Istucite žumanjke

    Pjenjačom istucite žumanjke i brašno. U dobivenu smjesu pomalo dolijevajte i miješajte pjenjačom vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja. Dobiveno vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavrije te nastavite skroz dok se smjesa ne zgusne.

    5 Ohladite

    Dobivenu kremu prelijte preko šnenokli i ostavite da se ohladi. (Coolinarika)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,