Četvrtak, 24. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Savršen i lagan ljetni ručak: Punjene tikvice

Ako ste u potrazi za idejom šta praviti za ručak, a da je savršeno jelo za ove vruće, ljetne dane, imamo odličan recept za vas.

Sastojci: 

3-4 male okrugle tikvice ili 2-3 obične duguljaste
1 luk
mala šolja (2 dl) riže arborio
3-4 šnitice pancete ili kakvog drugog suhog mesa
1 mrkva
3 kašike kisele pavlake
100 g sira edamera ili gaude
suhi povrtni začin, sol, biber

Priprema:

Tikvice prepoloviti po dužini ako su duguljaste, ako su okrugle, odrezati im vrh kao kapu. Izdubiti ih oprezno uz pomoć malog nožića i kašičice te ih kratko prokuhati u većoj količini slane vode (5 min). Blanširane tikvice ocijediti pa složiti u vatrostalnu posudu premazanu uljem ili maslacem.

Za punjenje od riže, dinstati na malo ulja sitno sjeckan luk i pancetu, nakon nekoliko minuta dodati ostatak izdubljenih tikvica i rižu. Promiješati, dodati tri šolje vode, začiniti pa uz povremeno miješanje kuhati dok riža ne upije gotovo svu tekućinu. Tada dodati kiselu pavlaku, eventualno popraviti okus pa dodati i sir. Promiješati da se sir otopi, pa tom mješavinom puniti tikvice.

Zapeći tako punjene tikvice u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 25 minuta. (Recipeci.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje