Talijani se ponose pestom, a Francuzi hvale pistou. Zajednički su im sastojci – bosiljak, maslinovo ulje, bijeli luk, pinjoli i sir. Francuzi u svoju pastu dodaju nešto više bijelog luka i sira te je vole zabiberiti. Jamie Oliver zeleni umak pravi od rukole, a Gordon Ramsay blanšira bosiljak.
Kako biste napravili pesto na tradicionalan način, zgnječite u mužaru vezicu bosiljka, čehno bijelog luka, kašiku pinjola i grubu sol. Postepeno umiješajte po kašiku naribanog pecorina i parmezana. Polako umiješajte dvije kašike maslinovog ulja. Aromatični pesto pruža neodoljivu notu tjestenini, a koristi se i kao začin za meso, supe i povrće. Na poprženom hljebu s pršutom ili morskim plodovima pesto se jednostavno pretvara u deliciju. Kao varijaciju na tradicionalni recept chefovi vole probati nove kombinacije okusa.
Tako slavni Gordon Ramsay blanšira bosiljak te dobro ocijeđene listiće kombinuje s pinjolima, bijelim lukom i peršunom. Jamie Oliver dodaje i malo a soka od limuna te bibera, a pinjole prethodno prži na tavi bez dodavanja ulja. “Bosiljak ponekad zamijenim rukolom. Takav pesto čini divan umak za špagete ili dodatak odrescima.” – savjetuje popularni britanski chef.
Pesto od oraha
Sastojci: 1 i 1/2 šoljice bosiljka, 1/2 šoljice maslinovog ulja, 1/3 šoljice mljevenih oraha, po 1/4 šoljice usitnjenog pecorina i parmezana, 2 čehna bijelog luka, sol, biber
Priprema: Bosiljak, orahe, pecorino, parmezan i sitno narezan češnjak izmiksajte ili zgnječite u mužaru. Postupno dolijevajte ulje miješajući. Začinite solju i paprom prema želji. Poslužite s tjesteninom ili kao namaz za bruschette.
Pesto od vlasca
Sastojci: 2 šoljice peršuna, 1 i 1/2 šoljice potočarke, šoljica sjeckanog vlasca, kašika limunovog soka, 2 kašike maslinovog ulja, sol, svježe mljeveni biber
Priprema: Usitnite peršun, potočarku, vlasac i limunov sok u mužaru ili mikseru. Postupno dolijevajte maslinovo ulje miješajući dok ne dobijete glatku smjesu. Začinite prema želji i poslužite uz povrće kuhano na pari, odreske ili tjesteninu. (Zenskiportal.ba)