Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recepti sa jorgovanom: Torta, sladoled, čaj…

Preuzmite sliku

Popularno

Iskoristite sezonu i krenite u berbu jorgovana, ali to nikako ne radite odmah nakon kiše, već pričekajte nekoliko sunčanih dana.

Okus poslastica koje ćete raditi od njega bit će puno bolji, piše 24sata.

Jorgovan cvjeta od sredine proljeća do ranog ljeta, ovisno o vrsti. Poznat je kao vrlo ljekovita biljka, a u narodnoj medicini se upotrebljava cvijet, list, kora i sjemenke.  Listovi pomažu da probava bolje radi, a cvjetovi olakšavaju neugodnu nadutost. Osim za ublažavanje zdravstvenih problema, jorgovan je odličan dodatak jelima i pićima. Od njega se može napraviti osvježavajuća limunada, aromatizirana voda, sirup, sladoled, torta, ledene alkoholizirane lizalice i slično.

  • Aromatizirana voda i limunada

    Ako pripremate aromatiziranu vodu, jednostavno cvjetove jorgovana prelijte vodom i ostavite u frižideru preko noći. Drugi dan će voda imati okus i miris jorgovana, a ujedno će dobro djelovati na probavni sistem.

    Slično se priprema i limunada, samo se u vodu doda malo soka od limuna i šećera.

    Sirup od jorgovana

    Sastojci:

    šolja od 240 ml

    2 šolje cvjetova
    225 g šećera
    160 ml vode
    sok od limuna po ukusu

    Postupak:

    Zagrijte vodu i šećer, ne mora prokuhati, važno je da se šećer otopi. Uklonite s vatre i dodajte sok od limuna pa ostavite da se ohladi. U međuvremenu očistite jorgovan od svega što nisu sami cvjetići. Svakako maknite zelene dijelove jer će soku dati gorak okus, a to ne želite. Također, suzdržite se od pranja cvjetova pod vodom jer će tako izgubiti na okusu. Cvjetove stavite u teglu i prelijte ohlađenom šećernom tekućinom. Kašikom cvjetove pogurajte prema dnu tegle i pazite da su kompletno prekriveni tekućinom. Ostavite u frižideru 24 do 48 sati uz povremeno miješanje. Na kraju ga ocijedite tako da cvjetiće malo stisnete kašikom u cjediljki, kako bi što više arome izašlo. Sirup potom ulijte u staklene boce, zatvorite i pasterizirajte, jer će vam tako duže moći stojati.

    Postupak pasterizacije:

    Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite tegle i dopunite lonac vodom tako da bude do polovice tegli. Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta pa vruće boce izvadite i poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih).  Poanta je da setegle hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizirao jer tada može dugo stajati.

  • Čaj od jorgovana

    Prelijte kašiku cvjetova od jorgovana s hladnom vodom i ostavite neka stoji dva sata. Nakon toga sve prokuhajte i čaj je gotov. Ovaj napitak dobro djeluje na jetru. Odličan je i čaj od kore jorgovana koja se s jorgovana skida u rano proljeće ili u jesen nakon sazrijevanja plodova. Usitni se i dobro prosuši na prozračnom mjestu. Ovaj čaj se priprema tako da se u šolju stavi kašika kore i voda pa to odstoji dva sata. Nakon toga se prokuha i ostavi poklopljen još sat vremena. Osim za obnavljanje jetre, ovaj čaj je odličan i za smirivanje.

    Ledene lizalice s džinom

    Sastojci:

    3 šalje tonika
    40 ml džina
    svježi sok od limete
    svježi cvjetovi jorgovana, količina po ukusu

    Postupak: 

    Pomiješajte sve sastojke pa ih ulijte u kalupe za sladolede na štapiću i stavite u zamrzivač. Nakon nekoliko sati vaše alkoholizirane ledene lizalice za odrasle su gotove.

    Sladoled s cvjetovima jorgovana

    Sastojci:

    1 i pol šolja vrhnja za šlag
    3/4 šolja punomasnog mlijeka
    pola šolja šećera
    2 kašike ekstrakta vanilije
    šalica cvjetova jorgovana – što više stavite, okus će biti jači

    Postupak:

    Svakako pazite da među cvjetovima ne bude zelenih dijelova stabljike, jer znaju biti gorkog okusa i pokvarit će okus sladoleda. Potom u tavu stavite mlijeko i šećer pa to zagrijavajte na srednje jakoj vatri sve dok smjesa ne počne krčkati, a šećer se posve otopi. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Nakon toga u tu smjesu umiješajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Stavite je u frižider na sat do dva. Potom smjesu prebacite u mašinu za pripremu sladoleda koji će od nje napraviti gustu, pahuljastu kremu. U to pažljivo umiješajte i cvjetove jorgovana pa sve stavite u zamrzivač. Ukoliko nemate mašinu za pripremu sladoleda, napravite to ovako: vrhnje za šlag izradite mikserom prije miješanja sa šećerom, mlijekom i vanilijom pa lagano umiješajte, dodajte cvjetove i stavite u zamrzivač.

  • Torta od jorgovana i limuna

    Sastojci:

    Krema:

    250 ml vrhnja za šlag
    pola šolje cvjetova jorgovana – dodatno još 3 kašike
    3 kašike šećera u prahu

    Preljev:

    60 ml sirupa od jorgovana

    Biskvit:

    150 g maslaca
    150 g šećera
    3 jaja
    125 ml mlijeka
    kašika limunovog soka
    2 kašike limunove korice
    2 kašike praška za pecivo
    180 g brašna

    Dekoracija:

    pola šolje jorgovana

    Priprema:

    Krema od jorgovana:

    U malu tavu dodajte vrhnje i stavite na šporet neka prokuha. Uklonite s vatre, umiješajte cvjetove i dobro ohladite. Neka krema stoji neko vrijeme u frižideru, sve dok vam ne zatreba.

    Biskvit:

    Odvojite žumanjke i bjelanjke. Istucite dobro bjelanjke sa sokom od limuna tako da dobijete čvrstu pjenu. U drugoj posudi umutite maslac, šećer i koricu limuna tako da smjesa bude svjetla i pahuljasta. Potom u to ubacite jedan po jedan žumanjak. U to stavite brašno i prašak za pecivo (koje ste ranije dobro zajedno promiješali) pa dodajte i mlijeko. Kad ste to promiješali, lagano umiješajte pjenu od bjelanjaka. Prebacite smjesu u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni 35 do 40 minuta. Napravite test čačkalicom – umetnite čačkalicu u tijesto, a ako izađe čista, biskvit je pečen. Biskvit izvadite iz i premažite sirupom od jorgovana. Ostavite da se dobro ohladi pa ga izvadite iz kalupa. U međuvremenu procijedite hladnu kremu kako biste odvojili cvjetove jorgovana i dobro izradite pjenjačom. U to stavite tri kašike svježih cvjetova jorgovana i šećer u prahu pa izmiksajte tako da dobijete čvrstu kremu. Nakon toga kremu stavite na biskvit i ukrasite sa cvjetovima jorgovana.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,