Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za zimski koktel za ljubitelje viskija

Preuzmite sliku

Koktel Boulevardier svidjet će se onima koji vole piti Manhattan ili Negroni.

To je zapravo Negroni koji sadrži viski umjesto džina.  Recept za Boulevardier prvi je put objavljen 1920. u knjizi “Abeceda miješanja koktela” Harryja MacElhonea.

Prvi ga je smiješao Erskine Gwynne, pisac američkoga podrijekla koji je u Parizu pokrenuo i istoimeni časopis. A možda je i MacElhone prvi Boulevardier napravio za Gwynnea. Srećom, recept je pouzdaniji od priče o njegovu nastanku.

Ovo piće dobro će pasati u zimskim mjesecima kada poželite nešto bogatije i kompleksnije od viskija, a zapravo ne znate šta biste  osim viskija  naručili. Dvije trećine Boulevardiera, naime, čini viski, a jednu trećinu, u jednakim omjerima, slatki vermut i Campari.

Sastojci za Boulevardier:

60 ml viskija
30 ml Camparija
30 ml slatkog vermuta

Priprema Boulevardiera: Pomiješajte sastojke u miješalici za koktele u koju ste prethodno ubacili led. Poslužite u čaši za koktele ili u čaši za viski. Ukrasite koricom limuna. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,