Kao mladi ‘food bloger’ iz Sarajeva, Hajrudin Šišić dijeli recepte tradicionalne bosanske kuhinje, ali i modernih internacionalnih jela koja su popularna u svijetu.
Topa je popularno jelo koje se može naći u mnogim restoranima u skoro svim dijelovima Bosne i Hercegovine, a postoji i mnogo recepata za topu.
Sa profila koji obiluje mnoštvom recepata, izdvojili smo ovaj.
View this post on Instagram
Za topu je potrebno:
– 50g putera
– 2 velike kašike pavlake
– 3 velike kašike mladog sira
– 2 velike kašike kajmaka
– prstohvat soli
– 1 jaje
– 50g dimljenog sira
Iz recepta možete izostaviti jaje, ovisno koje konzistencije više volite topu.
Ako želite da je više tečna onda izostaviti jaje.
Priprema:
Istopiti puter te dodati pavlaku, izmiješati i nakon minut do dva dodati mladi sir i kajmak.
Dobro izmiješati i kuhati na srednje visokoj temperaturi 4-5 minuta.
Posoliti i dodati umućeno jaje, izmiješati i na kraju dodati rendani dimljeni sir.
Promiješati dok se sir ne istopi i servirati uz tople somune. (Tuzlanski.ba)