Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za sočni desert s preljevom od karamele i šlagom

Preuzmite sliku

Recept za čokoladni kolač s preljevom od karamele i šlagom jedan je od najpopularnijih na društvenim mrežama.

S obzirom na to da nije prezahtjevan i može se prilagoditi vlastitim željama i ukusu, njegova popularost ne čudi. Na mnogim kulinarskim blogovima naći ćete ga pod nazivom “kolač bolji od ičega”.

Svoju verziju recepta napravila je i Američka blogerica i zaljubljenica u kuhanje Lauren Allen koja vodi stranicu “Tastes Better from Scratch”. U receptu se može koristiti kupovni ili domaći preljev od karamele, a želite li izraditi domaći preljev, Lauren predlaže recept u nastavku.

Sastojci za domaći preljev od karamele (za otprilike 450 mililitara preljeva): 175 grama maslaca, 190 grama smeđeg šećera, 2 kašike vode, ¼ kašičice soli, 1 kašika ekstrakta vanilije, 125 mililitara kondenziranog mlijeka (po želji možete staviti i malo više mlijeka)

Priprema: Maslac, smeđi šećer, vodu i sol stavite u lončić i zagrijte na srednje jakoj vatri. Neprekidno miješajte dok se maslac ne otopi. Kad se maslac otopi, pustite mješavinu da zakipi i neka kipi oko 5 minuta uz neprekidno miješanje. Maknite s vatre te umiješajte vaniliju i 125 mililitara mlijeka. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte ostatak mlijeka ako želite rjeđi preljev.

Savjet: Želite li sačuvati preljev za kasniju uporabu ulijte ga u staklenku i držite u frižideru najduže 7 dana. Prije serviranja preljev zagrijte u mikrovalnoj pećnici nekoliko sekundi. Baza ovog kolača je čokoladni biskvit koji se također radi po receptu Lauren Allen za “Savršeno čokoladni kolač”.

Sastojci za čokoladni biskvit (“Savršeno čokoladni kolač”): 250 grama šećera, 220 grama višenamjenskog brašna, 100 grama kakaa, 1 i pol kašičica praška za pecivo, 1 i pol kašičica sode bikarbone, 1 kašičica soli, 2 jaja, 250 mililitara mlijeka, 125 mililitara biljnog ulja, 2 kašičice ekstrakta vanilije, 250 mililitara kipuće vode

Priprema: Zagrijte pećnicu na 170 stepeni. Tepsiju veličine otprilike 20 x 30 cm namastite i pospite brašnom. U velikoj zdjeli pomiješajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju; miješajte mikserom na srednjoj jačini dvije minute. Ulijte kipuću vodu miješajući cijelo vrijeme (smjesa će biti rijetka). Ulijte smjesu u protvan. Pecite 30 do 35 minuta.

Uz čokoladni biskvit i preljev od karamele za “Kolač bolji od ičega” trebat će vam još: 4 decilitra zaslađenog kondenziranog mlijeka, 375 militara vrhnja za šlag, 30 grama šećera u prahu, tri do četiri čokoladna prutića, narezani

Priprema: Ispecite čokoladni biskvit (“Savršeno čokoladni kolač”), pustite da se hladi oko 5 minuta, a zatim vilicom ili s krajem kuhače izbušite rupe u njemu. Preljev od karamele odmah izlijte preko čitavog kolača. Zatim izlijte zaslađeno kondenzirano mlijeko. Pustite da se kolač do kraja ohladi. Dok se kolač hladi, vrhnje za šlag stavite u posudu i tucite dok ne dobijete mekani šlag.  Dodajte šećer u prahu i umutite šlag dok ne postane čvrst te ga raspodijelite po kolaču.

Pospite s ribanom čokoladom. Stavite u hladnjak i pustite da odstoji najmanje jedan sat do jedan dan prije serviranja. Što duže kolač odstoji, to će biti finiji. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,