Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za sočne palačinke s piletinom i gljivama

Preuzmite sliku

Ruske palačinke, blini ili nalistniki se kao i u našim krajevima jedu s pekmezom, orasima, čokoladom ili zapeku u rernii sa sirom i vrhnjem, ali često pune s piletinom i umakom od gljiva.

Ostane li vam pilećeg bijelog mesa iz supe možete ga pomiješati s kremastim umakom od gljiva i dobit ćete brzinski nadjev za palačinke, ali meso će biti fino i ako ga ispečete u tavi, prenosi punkufer.hr.

Palačinke prema želji pospite sirom i zapecite u rerni, a bit će i odlične samo napunjene i zarolane pa prelivene kremastim umakom. Odličan dodatak je i mirisni kopar koji će dati finu aromu jelu.

  • Sastojci za palačinke s piletinom:

    -10 palačinki
    -1 kašika maslinovog ulja
    -1 kašika maslaca
    -400 g šampinjona
    -2 luka
    -2 čena bijelog luka
    -2 komada pilećih prsa
    -300 ml pilećeg temeljca
    -1/2 kašike senfa
    -1 kašičica slatke dimljene paprike
    -250 ml vrhnja
    -1 mala šaka nasjeckanog peršina ili kopra
    -sol i svježe mljeveni crni biber

    Priprema:

    1. Gljive očistite i nasjeckajte na kriške. Luk, i bijeli luk usitnite, a piletinu narežite na trake.

    2. Zagrijte ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte gljive, luk i bijeli luk pa pržite 3-4 minute. Prebacite u posudu ili tanjur (sa svim sokovima iz tave) i ostavite sa strane.

    3. Vratite tavu na vatru i miješajući pržite piletinu 6-7 minuta, ili dok ne porumeni. Ulijte temeljac, senf i dimljenu papriku te dobro začinite solju i paprom.

    4. Vratite smjesu od gljiva u tavu, dodajte vrhnje i nasjeckani peršin ili kopar pa kuhajte 8-10 minuta uz povremeno miješanje ili dok se umak ne zgusne.

    5. Dodajte so i svježe mljeveni crni biber po ukusu. Napunite palačinke punjenjem i poslužite.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje