Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za slasni francuski cheesecake od samo pet sastojaka

Preuzmite sliku

Popularno

Fiadona je jedna od najpopularnijih slastica na Korzici, a jednostavno je možete pripremiti i kod kuće od samo nekoliko sastojaka…

Cheesecake fiadona dolazi s francuskog juga i omiljen je na Korzici, gdje svaka porodica ima svoju malu tajnu pripreme toga kolača od sira.

Za fiadonu se smatra kako je nastala pod uticajem talijanske kuhinje, a priprema se od tek nekoliko sastojaka. Osim sira brocciu ili kozje ricotte, na popisu je namirnica i eau de vie (voda života), odnosno francuska voćna rakija blage arome, ili kakav liker, poput limoncella.

Sastojci za fiadonu:

500 g sira brocciu (ili laganog mekanog svježeg kozjeg sira ili ricotte)
110 g šećera
4 jaja srednje veličine
1 kašika naribane korice limuna
1 kašika limoncella

Priprema:

Zagrijte rernu na 220 °C ili 200 °C s ventilatorom. Sir lagano promiješajte viljuškom.
Umutite dva jajeta sa šećerom da se sjedine, ali nemojte pretjerati jer će kolač previše narasti i biti sličniji nabujku. Dodajte im sir, koricu i liker limuna pa zatim umiješajte preostala jaja.
Izlijte u dobro namašćen okrugli kalup za torte i pecite 25-30 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Ostavite da se ohladi u kalupu pa preokrenite na tanjur za posluživanje, prenosi punkufer.hr. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,