Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za originalne hamburger zemičke star preko 200 godina: Ovo je tajna njemačkih pekara

Preuzmite sliku

Popularno

Prije više od 200 godina, kada su pomorci iz cijelog svijeta došli u luku Hamburga, nastala je kulinarska legenda: zemička za hamburger.

Njemački pekari su osmislili brzu užinu u pokretu, pa su u zemičku stavili meso i taj obrok je i dan danas poznat kao hamburger ili pljeksavica.

U nastavku teksta pročitajte kako da sami napravite originalnu zemičku za hamburger iz Hamburga, po receptu njemačkih pekara.

  • Sastojci:

    –  300 g brašna

    –  1 kašičica soli

    –  15 g svježeg kvasca

    –  1 kašičica šećera

    –  50 ml mlijeka

    –  1 jaje

    –  50 g putera

    –  100 ml vode

    Za premazivanje:

    –  1 jaje

    –  1 kašika kisele pavlake

    –  susam

  • Priprema:

    Pomiješajte toplo mlijeko i vodu sa izmrvljenim kvascem i šećerom.

    Ostavite da se aktivira 5 minuta, pa dodajte brašno, jaje i puter sobne temeprature.

    Zatim umutite tijesto, pa dodajte so i nastavite da mutite. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih sat vremena.

    Zatim kratko premesite na pobrašnjenoj površini, a onda podijelite na osam dijelova i oblikujte loptice.

    Pokrijte krpom i ostavite još nekih pola sata. Svaku lopticu malo spljoštite rukama, pa poređajte na pleh. Umutite jaje sa pavlakom i premažite zemičke, pa pospite susamom.

    Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,