Prije više od 200 godina, kada su pomorci iz cijelog svijeta došli u luku Hamburga, nastala je kulinarska legenda: zemička za hamburger.
Njemački pekari su osmislili brzu užinu u pokretu, pa su u zemičku stavili meso i taj obrok je i dan danas poznat kao hamburger ili pljeksavica.
U nastavku teksta pročitajte kako da sami napravite originalnu zemičku za hamburger iz Hamburga, po receptu njemačkih pekara.
Sastojci:
– 300 g brašna
– 1 kašičica soli
– 15 g svježeg kvasca
– 1 kašičica šećera
– 50 ml mlijeka
– 1 jaje
– 50 g putera
– 100 ml vode
Za premazivanje:
– 1 jaje
– 1 kašika kisele pavlake
– susam
Priprema:
Pomiješajte toplo mlijeko i vodu sa izmrvljenim kvascem i šećerom.
Ostavite da se aktivira 5 minuta, pa dodajte brašno, jaje i puter sobne temeprature.
Zatim umutite tijesto, pa dodajte so i nastavite da mutite. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih sat vremena.
Zatim kratko premesite na pobrašnjenoj površini, a onda podijelite na osam dijelova i oblikujte loptice.
Pokrijte krpom i ostavite još nekih pola sata. Svaku lopticu malo spljoštite rukama, pa poređajte na pleh. Umutite jaje sa pavlakom i premažite zemičke, pa pospite susamom.
Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.