Ulazak u sezonu trešanja možete obilježiti pripremom slastice koja će ljubitelje ove voćke oduševiti okusom i lakoćom pripreme. Naravno, to je dobar stari clafoutis, tradicionalni francuski kolač s trešnjama nastao u pokrajini Limousin kojem mnogi ne mogu odoljeti u ovo doba godine, prenosi Zadovoljna.hr.
Sastojci za Clafoutis:
– 30 dag trešanja
– 3 velika jajeta
– 300 ml mlijeka
– 6 dag šećera
– 6 dag oštrog brašna
– 1 mala kašika maslaca
– prstohvat soli
Priprema Clafoutisa:
1. Mikserom izmiješajte jaja sa 6 dag šećera i prstohvatom soli. Dodajte brašno, a zatim i mlijeko pa sve dobro izmiksajte. Ostavite smjesu da miruje 20-tak minuta.
2. Trešnje operite i izvadite iz njih košpice. Keramički protvan za pečenje ili bilo koji deblji metalni protvan premažite malom kašikom maslaca. Na dno protvana poslažite trešnje i prelijte ih pripremljenom smjesom.
3. Stavite protvan u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni. Pecite između 40 i 50 minuta tj. sve dok clafoutis ne poprimi tamniju zlatnožutu boju.
Savjet:
– Clafoutis se tradicionalno jede dok je još topao ili barem mlak, ali ako ne preferirate tople deserte slobodno ga jedite kada se ohladi. Prije serviranja možete ga dekorisati šećerom u prahu.
– Ako mlijeko u receptu zamijenite slatkim vrhnjem (u istoj količini), clafoutis će biti još ukusniji i kremastiji.
– Trešnje i smjesu možete rasporediti i u nekoliko manjih keramičkih kalupa umjesto jednog velikog. (Tuzlanski.ba)