Za mnoge je nutma kolač iz djetinjstva. Tako je jednostavna za pripremiti a tako mirisna i spužvasta.
Nutma je u suštini najobičniji biskvit ali se brzo pripremi i sastoji od namirnica, koje možete pronaći u baš svakom supermarketu.
Obratite pažnju na kvalitet sastojaka. Obavezno koristite domaća ili jaja u bio-kvaliteti, a lutmi daju lijepu boju i čine je visokom i mekanom.
Sastojci za okrugli kalup promjera 30-32 cm:
4 jaja veličine M (najbolje na sobnoj temp.)
260 g šećera
na vrh noža vanilije u prahu ili 1 pak. vanilin šećera
180 ml mlijeka
100 ml slatkog vrhnja
70 ml suncokretovog ulja
300 g glatkog brašna (u D tip 405, u AUT tip W480)
½ pak. praška za pecivo (=8 g)
Kristalni ili šećer u prahu za posuti
Priprema:
1) Zagrijte rernu na 175 stepeni gornji/donji grijači. Okrugli kalup za pečenje (promjera 30 cm) pomastite uljem.
2) Jaja, šećer i vaniliju pomiješajte u zdjeli i miksajte dok se ne stvori pjenasta i svijetlo žuta smjesa. To može da traje i do 15 minuta ali se isplati jer što je ova smjesa pjenastija, to će nutma biti mekša.
3) Dodajte mlijeko, vrhnje i ulje uz stalno miješanje (na nižem stepenu miksera).
4) Slijedi brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Miksajte dok se ne poveže sa ostalim sastojcima, tj. ne predugo.
5) Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 30-35 minuta. Ako vam je kolač nakon 15-20 min na površini već prilično taman, stavite alu-foliju i nastavite da pečete. Ako je vaš kalup veći od moga (32 cm+), pecite ga oko 5 min manje. U svakom slučaju, pazite da ne potamni previše i provjerite čačkalicom da li je gotov.
6) Izvadite lutmu iz rerne, pustite da se malo ohladi i pospite kristalnim ili šećerom u prahu. Degustirajte je uz dobru kafu ili čašu mlijeka. Držite lutmu na suhom mjestu i boksu sa poklopcem. Tako će i do 3 dana ostati mekana i svježa. (Hanuma Kocht)