Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za nutmu, kolač iz djetinjstva mnogih

Preuzmite sliku

Popularno

Za mnoge je nutma kolač iz djetinjstva. Tako je jednostavna za pripremiti a tako mirisna i spužvasta.

Nutma je u suštini najobičniji biskvit ali se brzo pripremi i sastoji od namirnica, koje možete pronaći u baš svakom supermarketu.

Obratite pažnju na kvalitet sastojaka. Obavezno koristite domaća ili jaja u bio-kvaliteti, a lutmi daju lijepu boju i čine je visokom i mekanom.

Sastojci za okrugli kalup promjera 30-32 cm:

4 jaja veličine M (najbolje na sobnoj temp.)

260 g šećera

na vrh noža vanilije u prahu ili 1 pak. vanilin šećera

180 ml mlijeka

100 ml slatkog vrhnja

70 ml suncokretovog ulja

300 g glatkog brašna (u D tip 405, u AUT tip W480)

½ pak. praška za pecivo (=8 g)

Kristalni ili šećer u prahu za posuti

Priprema:

1) Zagrijte rernu na 175 stepeni gornji/donji grijači. Okrugli kalup za pečenje (promjera 30 cm) pomastite uljem.

2) Jaja, šećer i vaniliju pomiješajte u zdjeli i miksajte dok se ne stvori pjenasta i svijetlo žuta smjesa. To može da traje i do 15 minuta ali se isplati jer što je ova smjesa pjenastija, to će nutma biti mekša.

3) Dodajte mlijeko, vrhnje i ulje uz stalno miješanje (na nižem stepenu miksera).

4) Slijedi brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Miksajte dok se ne poveže sa ostalim sastojcima, tj. ne predugo.

5) Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 30-35 minuta. Ako vam je kolač nakon 15-20 min na površini već prilično taman, stavite alu-foliju i nastavite da pečete. Ako je vaš kalup veći od moga (32 cm+), pecite ga oko 5 min manje. U svakom slučaju, pazite da ne potamni previše i provjerite čačkalicom da li je gotov.

6) Izvadite lutmu iz rerne, pustite da se malo ohladi i pospite kristalnim ili šećerom u prahu. Degustirajte je uz dobru kafu ili čašu mlijeka. Držite lutmu na suhom mjestu i boksu sa poklopcem. Tako će i do 3 dana ostati mekana i svježa. (Hanuma Kocht)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,