Ovaj keto kremasti kolač s niskim udjelom ugljikohidrata, pun je borovnica, preliven jednostavnim umakom od istog voća. Desert izgleda odlično, a jednostavno ga je napraviti i sadrži samo tri grama ugljikohidrata po kriški, prenosi MissZdrava.
Sastojci za koru:
-šolja i po bademovog brašna
-1/4 šolje otopljenog maslaca
1/4 šolje zaslađivača po želji (ksilitol, eritrol)
-prstohvat soli
Priprema kore:
-pomiješajte sve sastojke i utisnite u kalup za tortu
-pecite koru 10 minuta na 180 stepeni Celzijevih
-pustite koru da se ohladi prije nego što na nju stavite kremu
Sastojci za kremu:
-2 šolje plus dvije kašike kremastog sira
1/2 šolje kiselog vrhnja
-šolja i po šećera po želji ksilitol, eritrol
-2 kašike bademovog brašna
-čajna kašika ekstrakta vanilije
-3 velika jajeta sobne temperature
-šolja borovnica
Priprema kreme:
Zagrijte rernu na 160 stepeni Celzijevih.
Mikserom umutite lagano sir, nemojte previše miksati jer će se krema lomiti. Dodajte vrhnje, vanilijin ekstrakt, brašno i šećer i miksajte. Dodajite jedno po jedno jaje. Kad sastojci postanu glatki prestanite miksati. Na kraju u kremu ubacite borovnice.
Stavite kremu na koru i pecite sat i 10 minuta ili dok na dodir krema ne postane treperava.
Ohladite tortu i zatim je stavite u frižider preko noći.
Kad je torta ohlađena stavite preljev i pospremite u frižider na još dva sata.
Preljev od borovnica:
-šolja borovnica
-kašika kokosovog brašna
3 kašike vode
Priprema preljeva:
Umiješajte borovnice u kukuruzno brašno. Ubacite u malu posudu i kuhaj na vatri dok se ne pojave mjehurići.
Napomene:
-Eritrol možete samljeti u blenderu kako biste dobili šećer još finije teksture.
-U frižideru cheesecake može stajati sedam dana, ako ga držite pokrivenog ili u kontejneru za tortu. U zamrzivaču može stajati šest mjeseci.
-Jedna kriška ima 204 kcal, 3 g ugljikohidrata, 5 g proteina, 18 g masti. (Tuzlanski.ba)