Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za finu tjesteninu s tikvicama i sirom

Preuzmite sliku

Tjestenina s tikvicama i sirom je odlična ideja kad ne znate što biste kuhali i nemate puno vremena za pripremu jela. Ovaj recept bit će na stolu spreman za konzumaciju u svega 20 minuta, piše punkufer.hr.

Sastojci za 2 do 4 osobe: 

1 kg tikvica
400 grama tjestenine po želji
400 grama cherry paradajza
100 grama sira parmezana
10 grama svježeg bosiljka
3 kašike maslinovog ulja
3-4 čena bijelo luka
sol i papar po želji

Priprema:

1. Skuhajte tjesteninu al dente, odnosno dvije minute kraće nego što piše u uputama na pakovanju.

2. Dok se tjestenina kuha, zagrijte jednu kašiku maslinovog ulja u tavi. Na ulju prepržite tikvice nasjeckane na komadiće veličine zalogaja. Pirjajte otprilike 5 minuta, a onda prebacite tikvice u zdjelu.

3. U istu tavu dodajte drugu kašiku maslinovog ulja, dodajte oprane i očišćene i prepolovljene cherry paradajziće, pa ih pirjajte oko tri minute.

4. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte oko jedne minute.

5. U tavu stavite preostalu kašiku maslinovog ulja, skuhanu tjesteninu, prepirjane tikvice i naribani sir. Sve dobro promiješajte, posolite i popaprite po želji te pospite nasjeckanim bosiljkom.

6. U tjesteninu možete dodati i nekoliko kriški prepržene slanine.

7. Poslužite tjesteninu uz sezonsku salatu. Prijatno! (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,