Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za brzinsku roladu koju niko ne može odbiti

Preuzmite sliku

Kombinacija jagoda sa šlagom, kao i mekih kora od bjelanjaka čine ovu roladu poslasticom koju će malo ko odbiti.

Zarolana Pavlova ili rolada s mekim korama od bjelanjaka jedno je od onih jela koja trebaju izgledati pomalo neuredno i “čupavo”, što je čini idealnom za one koji se tek upuštaju u pripremu slastica. U kombinaciji sa šlagom i omiljenim voćem za tren možete napraviti desert kojeg malo ko ne voli.

Za razliku od klasične Pavlove, kore od bjelanjaka za roladu ne treba dugo sušiti. Nakon što se ispeku u rerni dovoljno ih je ohladiti. Budući da ostaju meke, lako se savijaju.

Roladu možete dodatno “zakomplikovati” listićima badema kojima posipajte roladu prije stavljanja u rernu. Imajte na umu da ćete je u tom slučaju trebati preokrenuti prije motanja, kako bi listići ostali na vanjskoj strani, prenosi punkufer.hr.

Sastojci za roladu s voćem:

5 bjelanjaka
220 g šećera
1 vanilin šećer
1 kašičica octa
350 ml slatkog vrhnja za šlag
450 g šumskog voća ili jagoda

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180°C. Bjelanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst snijeg. Pred kraj miksanja dodajte ocat.

2. Lim obložite papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite snijeg od bjelanjaka.

3. Pecite 10 minuta pa smanjite temperaturu na 160°C i nastavite peći dok kora ne dobije boju, oko 10-15 minuta.

4. Ostavite koru da se ohladi i izmiksajte vrhnje u šlag. Maknite papir za pečenje pa premažite šlag preko kore i rasporedite šumsko voće ili narezane jagode.

5. Zarolajte i ostavite roladu da se hladi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,