Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept koji svima uspijeva: Krofne punjene džemom

Preuzmite sliku

Popularno

Iako su se krofne služile još u antičkoj Grčkoj i starom Rimu, svoju popularnost su stekle u Americi.

Ovo mekano slatko tijesto možete da napravite na milion načina, a možete da ih punite nadjevima po želji ili umačete u neobčne glazure. Nema miješenja tijesta, a ni prženja u dubokom ulju, pa uspijevaju i početinicima u kuhinji.

Sastojci:

530 g brašna
2 kašičice suhog kvasca
1 kašičica soli
200 ml mlijeka
170 g putera
4 jajeta
80 g meda
1 kašičica ekstrakta vanile

Još:
džem za punjenje
šećer
cimet

Priprema:

U posudi pomiješajte bršano, kvasac i so. U drugoj posudi pomiješajte toplo mlijeko, umućena jaja, med i istopljeni puter, kao i vanilu. Sve dobro sjedinite. Pomiješajte mokre i suhe sastojke, pa lijepo sjedinite špatulom. Pokrijte providnom folijom, pa preko stavite krpu i ostavite da nadođe nekih 2-3 sata. Zatim prebacite tijesto u frižider i ostavite da odstoji preko noći. Tijesto možete da čuvate u frižideru do 3 dana. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo u obliku pravougaonika, pa pomoću čaše napravite oblike. Ako želite da imaju rupu u sredini, manjom čašom izdubite tijesto na sredini krofne.

Poredajte ih na pleh obložen pek papirom i pokrijte krpom, pa ostavite da nadođu još nekih 20-30 minuta. Premažite krofne istopljenim puterom. Pecite u zagrijanoj rerni na 190°C oko 15 minuta. Možete da ih napunite džemom, a i da ih uvaljajte u smjesu od šećera i cimeta. (Stvar ukusa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: