Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept hit na TikToku: Da li ste čuli za ‘oženi me’ piletinu?

Preuzmite sliku

Popularno

Piletina je mnogima omiljeno meso, a u prilog joj ide što se zaista slaže uz brojna jela. Iako možda mislite da ne postoji recept koji niste isprobali, razmislite opet.

Naime, ovaj recept postao je hit na TikToku zahvaljujući tvrdnjama da je toliko dobro da ako ga nekome pripremite, da ćete se na kraju i vjenčati, piše The Modern Proper.

Jednostavni sastojci, nevjerovatni okusi i bit će na vašem stolu za 25 minuta. Zaronite u zalogaj nježnih pilećih prsa sa sušenim paradajzom, začinskim biljem i bogatim umakom od vrhnja. Minimalni broj sastojaka čini ovaj recept jeftinim i lakim za kupnju, a možete ga praviti kada imate porodični ručak ili i samo za sebe.

Sastojci:

3 velika komada pilećih prsa bez kostiju i kože ili 6 pilećih filea (otprilike jedan kilogram mesa) prethodno posušeni tapkanjem kuhinjskim peškirom
Malo soli i crnog bibera
30 g brašna
45 ml maslinovog ulja, plus još malo po potrebi
40 g 3 kašike neslanog maslaca
3 češnja bijelog luka, nasjeckana
1 kašika umaka od paradajza
½ kašike sušenog origana
Crvena paprika, po ukusu
240 ml pilećeg temeljca
120-180 ml gustog vrhnja
40 g naribanog parmezana
67 grama narezanog paradajza osušenog na suncu, pakovanih u ulju
Svježi bosiljak, za posluživanje

  • Priprema

    Ako koristite pileća prsa, počnite od najdebljeg kraja i prerežite svaki komad pilećih prsa vodoravno na pola tako da na kraju dobijete ukupno 6 komada. Obje strane mesa dobro posolite i pobiberite.

    Savjet: Kako biste lakše rezali meso, pileća prsa stavite u zamrzivač na 20 minuta. U tanjir stavite brašno, a zatim uvaljajte zasebno svaki komad filea, otresajući višak. Tako uvaljano meso složite na pladanj ili veliki tanjir u jednom sloju.

    Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Kad se zagrije, smanjite vatru i dodajte maslac. Čim se rastopi dodajte meso i pecite dok ne porumene s jedne strane oko 5 minuta. Okrenite i pecite na drugoj stranu dok isto ne porumeni, otprilike 4 do 5 minuta. Učinite to u serijama i izbjegavajući natrpavanje tavice i ako je potrebno, dodajte još ulja. Pečeno meso prebacite na tanjir ili pladanj.

    Smanjite vatru na nisku, pa u istu tu tavicu dodajte bijeli luk i lagano dinstajte, često miješajući, dok ne zamiriše, otprilike 1 do 2 minute. Dodajte umak od paradajza, pa miješajući dinstajte oko 2 minute, sve dok boja ne potamni. Zatim dodajte origano i ljuskice crvene paprike, po ukusu. Pojačajte vatru na srednju, dodajte temelja. Pustite da lagano kuha, stružući sve komadiće s dna posude, sve dok se tekućina ne smanji za pola, oko 5 minuta.

    Dodajte vrhnje i lagano miješajte sve dok se umak ne zgusne, oko 3 minute. Pažljivo kuhajte i smanjite vatru ako je potrebno, važno pustiti da se lagano krčka. Umiješajte parmezan i sušeni paradajz. Po želji dodajte još vrhnja i začinite umak. Vratite piletinu u tavicu da se zagrije, oko 4 minute. Zatim maknite s vatre i po vrhu pospite bosiljak, prenosi Večernji.hr

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: