Recept za sarmice od vinove loze sa integralnom basmati rižom…
Sastojci:
- ¼ šoljice pinjola (ili isjeckani orasi)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 srednja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 šoljice kuhane basmati smeđe riže
- ¼ šoljice vegetarijanskog temeljca ili vode
- 2 kašike soka od limuna
- ½ kašičice himalajske / morske soli
- ½ kašičice čistog javorovog sirupa
- ½ naribanog limuna
- ½ kašičice svježeg ili sušenog kopra
- ¼ kašičice kumina u prahu
- ¼ kašičice korijandera u prahu
- ⅛ kašičice bijelog luka
- ⅛ kašičice cimeta u prahu
- ⅛ kašičice pimenta (allspice)
- prstohvat bibera
- ¼ šoljice nasjeckanog peršuna
- 1 kašika lišća metvice
- ¼ šoljice ekstra djevičansko maslinovo ulje
- listovi vinove loze
Priprema
Skuhati smeđu basmati rižu (ostavite je u vodi preko noći, isperete i kuhate oko 20 min. dok ne postane mekana). U jednoj tavi na ulju prepržite sitno isjeckan luk i bijeli luk, a u drugoj na suho ispecite pinjole.
Dodajte u tavu sa preprženim lukom i bijelim lukom skuhanu rižu, temeljac, limunov sok i kuhajte 2 min. Zatim ubacite sve ostale sastojke, promiješajte i nakon 1 min. isključite vatru i dodate ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Obarite listove vinove loze dok ne omekšaju, te smotate sarme (na sredinu lista stavite kašiku smjese, motate od dna lista prema vrhu i na pola puta presavijete krajeve prema unutra i smotate do kraja).
Možete servirati uz još nešto ili samostalno. Uživajte!
Napomena: Sve začine i namirnice možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. (Tuzlanski.ba)