Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Tjestenina u umaku od gljiva

Preuzmite sliku

Ovo je lagani recept koji se brzo napravi….

Sastojci

  • 400-500 gr tjestenine (pužići, špageti, mašnice ili dr.)
  • 2 glavice luka
  • malo ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika vegete
  • chili papričica po želji
  • 100 g svježih ili suhih gljiva
  • 2 kašike vrhnja
  • 2 dcl mlijeka
  • 2 kašike brašna

Priprema

U veći lonac stavite 2 litre vode, posolite, te kada provri stavite tjesteninu da se kuha. Uz povremeno miješanje kuhajte 8 minuta.

U međuvremenu očistite, operite i na kockice nasjeckajte luk, te ga stavite u nauljanu tavu i pržite dok ne postane staklast (pazite da ne zagori). Dodajte gljive koje ste oprali i na sitno nasjeckali, pola litra vode, vegetu i chili papričicu, te kada zavri, kuhajte još 10 minuta.

Uzmite posudicu te miješajte brašno sa mlijekom i vrhnjem tako dugo dok grudvice ne nestanu. Dodajte smjesu gljivama te kuhajte na laganoj vatri još 3 minute. Kada je gotovo dodajte tjesteninu. Posipajte po želji parmezanom.

(zenskiportal.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,