Plavi patlidžan, koji u marketima možete naći tokom cijele godine, sada je u punoj sezoni i njegova cijena je najpovoljnija. Razlog više da se ovo lagano i niskokalorično povrće što više konzumira. Salata od patlidžana svakako će biti među vašim omiljenim receptima, a razlog više je što može stajati u frižideru i nekoliko dana.
Salata od patlidžana, sastojci za 6 osoba:
- 2 komada plavog patlidžan
- 700 gr. kiselog vrhnja
- 4-5 kašika jogurta
- 2-3 čena bijelog luka
- polovina vezice – peršunov list
- 4-5 kašika ulja za prženje
- so
- sjeckani orasi po volji
Priprema
1.Ogulimo plavi patlidžan i narežemo na tanke kolutove. Posolimo i ostavimo malo da odstoje, brišemo kuhinjskom krpom i pržimo u tavi sa malo ulja (dobro je da je tava od teflona). Proprženi patlidžan vadimo u posudu.
2. U dublju posudu pripremamo fil: – stavimo kiselo vrhnje, dodamo jogurt i sitno sjeckani bijeli luk, posolimo i promješamo. Nasjeckamo sitno peršunov list a zatim slažemo salatu.
3. U posudu za serviranje stavimo kolutove plavog patlidžana, nanosimo sloj fila i pospemo peršunov list (zavisno od veličine posude odredite koliko puta redate patlidžan i vrhnje). Salatu završimo sa filom od vrhnja.
4. Po površini pospemo nasjeckane orahe. Ako volite da je servirate u plitku posudu plavi patlidzan režete na kriskice po duzini. (Tuzlanski.ba)