Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Salata od patlidžana

Preuzmite sliku

Popularno

Plavi patlidžan, koji u marketima možete naći tokom cijele godine, sada je u punoj sezoni i njegova cijena je najpovoljnija. Razlog više da se ovo lagano i niskokalorično povrće što više konzumira. Salata od patlidžana svakako će biti među vašim omiljenim receptima, a razlog više je što može stajati u frižideru i nekoliko dana.

Salata od patlidžana, sastojci za 6 osoba:

  • 2 komada plavog patlidžan
  • 700 gr. kiselog vrhnja
  • 4-5 kašika jogurta
  • 2-3 čena bijelog luka
  • polovina vezice – peršunov list
  • 4-5 kašika ulja za prženje
  • so
  • sjeckani orasi po volji

Priprema

    1.Ogulimo plavi patlidžan i narežemo na tanke kolutove. Posolimo i ostavimo malo da odstoje, brišemo kuhinjskom krpom i pržimo u tavi sa malo ulja (dobro je da je tava od teflona). Proprženi patlidžan vadimo u posudu.

    2. U dublju posudu pripremamo fil: – stavimo kiselo vrhnje, dodamo jogurt i sitno sjeckani bijeli luk, posolimo i promješamo. Nasjeckamo sitno peršunov list a zatim slažemo salatu.

    3. U posudu za serviranje stavimo kolutove plavog patlidžana, nanosimo sloj fila i pospemo peršunov list (zavisno od veličine posude odredite koliko puta redate patlidžan i vrhnje). Salatu završimo sa filom od vrhnja.

    4.  Po površini pospemo nasjeckane orahe. Ako volite da je servirate u plitku posudu plavi patlidzan režete na kriskice po duzini. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: