Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Rolat sa orasima i grožđicama

Preuzmite sliku

Popularno

Potrebno:

• 3/4 litra mlijeka
• 1 kvasac
• 60 grama maslaca
• 1,5 kašika šećera
• 3 žumanca
• so
• brašno po potrebi (za tijesto)
• 500 grama mljevenih oraha
• šećer po ukusu
• 1 litar mlijeka
• vanilin-šećer
• 2 kašičice ruma
• 5 kašika suhog grožđa

Priprema:

Kvasac razmutite u malo mlakog mlijeka, dodajte pola kašike šećera i malo brašna, pa ostavite na toplo mjesto da nadođe.

Kada kvasac naraste, umutite u posudi za miješanje 2 žumanca s kašikom šećera. Dodajte razmekšali maslac, nadošli kvasac i posolite. Sipajte mlako mlijeko i polako dodajte brašno, miješajući dok se ne dobije ujednačeno srednje meko tijesto. Umiješano tijesto pokrijte i ostavite na toplom da naraste.

Sipajte polovinu mlijeka, zagrijte dok ne provri, pa dodajte vanilin-šećer, mljevene orahe i šećer po ukusu i kuhajte. Kada se ohladi, dodajte rum i suho grožđe i sve izmiješajte.

Naraslo tijesto izručite na dasku i rastanjite u 2 kore, debljine oko 1,5 cm. Premažite ga rastopljenim maslacem, a zatim nadjevom od oraha.

Dio kore koji ćete uviti na kraju nemojte filovati orasima. Uvijte koru u rolnu, stavite u pleh i ostavite da nadolazi još pola sata. Premažite je žumancem i stavite da se peče u toploj rerni dok ne porumeni.

Pečenu štrudlu izvadite da se prohladi, pa je pospite šećerom u prahu i poslužite. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,