Donosimo vam recept za ”Naan”, azijski hiljeb koji je više nalik na lepinice koje su naše nane pravile.
Sastojci
1 omot instant kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
300 g brašna
so
1 kašika ulja
2 kašike jogurta
1-2 kašike mlijeka
Priprema
Pomiješajte kvasac sa 100-150 ml zaslađene tople vode pa ostavite desetak minuta dok se ne zapjeni. Izmiješajte brašno i so, zatim dodajte ulje, jogurt, mlijeko i kvasac.
Mijesite dok ne nastane elastično i meko tijesto (oko 10 minuta). Pokrijte i ostavite na toplom da se diže oko pola sata. Zagrijte rernu na 150 stepeni.
Tijesto još jednom promijesite i podijelite na 4-5 loptica te ih razvaljajte u oblik elipse debele oko 1 cm. Pecite oko pola sata.
Naan možete ispeći i na tavi: namastite je uljem ili pročišćenim maslacem i pecite naan dok se s gornje strane ne pojave balončići. (Tuzlanski.ba/Kuhaj.hr)