Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Gurmanske prženice…

Preuzmite sliku

Popularno

  • prženice2
  • Sastojci:

    • 1 bajata francuska kifla
    • 200 g šampinjona
    • 150 g praške šunke
    • 150 g kačkavalja
    • 100 g mladog sira
    • 1 glavica crnog luka
    • 4 jajeta
    • prstohvat bijelog luka u prahu
    • 1,5 dl mlijeka
    • 2 dl ulja
    • so, biber
    • origano
    • 2 kašike susama

    Priprema:
    1. Francusku kiflu isjeći na tanju parčad.
    2. Šampinjone isjeckati na listove, prašku šunku i crni luk na kockice, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
    3. Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati šampinjone, bijeli luk u prahu, origano i začine po ukusu. Kratko propržiti kako bi šampinjoni omekšali a suvišna tečnost isparila.
    4. Potom skloniti s ringle, dodati prašku šunku, kačkavalj, izmrvljen mladi sir i polako promiješati.
    5. Na parče hljeba nanijeti malo pripremljenog fila i preklopiti drugim parčetom.
    Blago pritisnuti dlanom kako bi se sendvič slijepio. Na isti način od preostalog materijala napraviti još sendviča.
    6. Posebno umutiti jaja, mlijeko i susam.
    7. Pripremljene sendviče, jedan po jedan, umočiti u smjesu od jaja a potom ih spuštati u vrelo ulje i pržiti najprije s jedne a potom i s druge strane dok ne porumene. (Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,