Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: ”Gullac” turski ramazanski desert (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Jako jednostavan, lagan, taman za poslije Iftara. Gullac se izgovara kao ”Gilač” pri čemu je ovo I između U i I, a G se izgovara što mekše. Gull je ruža, u BiH to izgovaramao kao – Džul.

Sastojci

  1. 10-tak listova za Gullac, veličine posude u kojoj će se spremati
  2. 200 gr. krupno mljevenih različitih orašida (bademi, orasi, lješnici)
  3. 1/2l mlijeka
  4. 5 kašika šećera
  5. 1 čajna kašićica ružine esencije

Priprema

  1. Količine su date za manju posudu (20x20cm). Listovi Gullaca koji su upotrijebljeni su okrugli, jako velikog prečnika, pa ih možete izrezati na četvrtine. Znači potrebno je zapravo od prilike deset slojeva kora, zavisno dimenzije posude. Također je važno da zašećerenog mlijeka bude obilno.
  2. Mlijeko se blago zagrije uz mješanje da se šećer sasvim rastvori. Mlijeko ne treba biti vruće jer se onda listovi raspadnu i ne bude lisnato. U mlijeko se umješa ružina esencija. Svaki list se prelije mlijekom da kompletan ovlaži.
  3. Nakon 5. slojeva, dakle, na sredini se pospu krupno mljeveni orašidi. Onda se nastavlja sa slaganjem listova i prelivanjem mlijekom.
  4. Gullac se nakon pripreme ostavlja u frižideru na par sati. Prilikom poslušivanja posipa se sitno mljevenim pistacijama i nekim sitnijim crvenim plodovima (brusnice, ribizle, nar).

Posluživanje

Listove za Gullac najprije će te naći u radnjama sa turskom robom, ako takve postoje u vašoj okolini. (Coolinarka)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,