Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Da li ste probali pohovanu piletinu u parmezanu

Preuzmite sliku

Popularno

Već ste iscrpili sve ideje  za pripremu pilećeg filea?

Tuzlanski.ba vam donosi super ukusan recept čija će priprema trajati 15 minuta a na vašem stolu će biti već za 30 minuta.

  • Sastojci

    – 2 komada pilećeg filea bez kože
    – 1/2 šolje višenamjenskog brašna
    – 2 kašikice italijanskog začina
    – 1 1/2 kašikica bijelog luka u prahu
    – 2 jaja
    – 1 šolja panko prezle
    – 1/2 šolje sitno nasjeckanog parmezana
    – So i svježe mljeveni crni biber
    – 6 kašika maslinovog ulja
    – Kriške limuna i svježi peršun (po želji)

    Priprema

    – Pokrijte piletinu prozirnom folijom i istucite svaki komad na jednaku debljinu.

    – U jednu plitku posudu dodajte brašno, italijanske začine i bijeli u prahu i umutite da se sjedini.

    – U drugoj plitkoj posudi umutite jaja dok se ne sjedine.

    – U treću plitku posudu pomiješajte panko prezlu  i parmezan.

    – Pileće filete posolite i pobiberite sa svake strane. Ubacite obje strane u smjesu brašna, prebacite na jaja i pokvasite obje strane, podignite ih da višak jaja iscuri.


  • – Prebacite u panko smjesu, premažite obje strane dok utiskujete smjesu da se dobro obloži.

    – Zagrijte 1/4 šoljice maslinovog ulja u neljepljivoj tavi od 12 inča na srednjoj vatri.

    – Dodajte dva fileta u prethodno zagrijanu tavu i pustite da se prže dok dno ne porumene, oko 4 minute. Okrenite i nastavite pržiti dok ne porumene, također oko 4 minute.

  • – Prebacite na tanjir obložen ubrusom da se ocijede.

    – Poslužite toplo s kriškama limuna i po želji ukrašeno peršunom.


  • Ovako pripremljen pileći file možete poslužiti sa pire krompirom, pekarskim krompirom ili šparogama.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje