Da li ste ikada jeli ćufte na ovaj način?
Kada budete isprobali i ovaj način, vjerujemo da će klasične ćufte pasti u zaborav. Odlične su za ručak ili večeru, ali i kao dio slavske trpeze ili nekog svečanog događaja, piše Ženski magazin. Lako se prave!
Sastojci (za 8 porcija):
Ćufte:
– 500g mljevene piletine
– pola šolje prezli
– 1 jaje
– 1 + ½ male kašike soli
– ½ male kašike bibera
– ¼ šolje ljutog sosa (+za umak)
– 2 kašike maslinovog ulja
Tijesto:
– 110g kukuroznog brašna (palenta)
– 155g brašna
– 1 + ½ male kašike soli
– 65 g šećera
– 4 male kašike praška za pecivo
– 1 jaje
– 300ml mlijeka
– ulje za prženje
Priprema:
Ćufte: u posudi srednje veličine pomiješajte mljevenu piletinu, prezle, jaje, so, biber i ljuti sos. Dobro promiješajte i od smjese počnite da pravite kugle veličine loptice za golf.
Zagrijte maslinovo ulje na tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte ćufte i pecite dok ne postanu zlatno-braon sa obje strane (oko 3-4 minuta sa obje strane). Uklonite ćufte sa tave.
Tijesto: pomiješajte kukuruzno (palentu) i obično brašno, so, šećer i prašak za pecivo. Zatim dodajte jaje i mlijeko i dobro promiješajte dok ne dobijete smjesu nalik na tijesto. Ćufte stavite na štapiće za ražnjić i potopite u tijesto, a zatim ih stavite u ulje da se duboko prže (najbolje je na 175C). Kada se isprže – nakon 3,4 minuta – treba da budu zlatno braon sa svih strana, stavite ih na papir da se ocijedi višak ulja.
Servirajte uz sos. Prijatno! (Tuzlanski.ba)