Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Provjereni recept za ukiseliti kupus

Preuzmite sliku

Zelene čvrste glavice kupusa kao da pozivaju da je zadnji čas za ukiseliti kupus. Sa ovim receptom nema greške.

Sastojci: 30 kg kupusa, 2 kg soli

PRIPREMA

1. Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “korjen”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju.

2. Dno bačve posuti so i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje djelove. Ponekad znam izribati kupus, posoliti i s takvim izribanim kupusom puniti plastične vrečice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te s takvim vrečicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.

3. Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bačve i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti sav jer će se njegov volumen smanjiti pa će “sjesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi ( kamen, vrečice s vodom, flaše s vodom ). Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač ( plastični, drvene letvice ).

4. Nakon nekoliko dana treba kupus prkontrolisati i dodati vode, ako je potrebno, a u sljedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege. Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.

Posluživanje

Na masu kupusa dodaje se 2, 5 % soli, ali treba uzeti u obzir i vodu koja se dodaje u bačvu. Neko u bačvu dodaje zrna kukuruza, klinčića, lovora….

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,