Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prava jesenja poslastica: Recept za kremasti kolač sa šljivama

Preuzmite sliku

Popularno

S obzirom da je trenutno sezona šljiva, pripremili smo za vas recept za ukusan, kremasti kolač sa šljivama, koji će vam postati omiljena jesenja poslastica.

Jedna od najvećih prednosti ovog kolača definitivno je i to što se brzo i jednostavno pravi, piše Lepota i zdravlje.

Sve što vam je potrebno je…

Za tijesto:

250g brašna
1/2 praška za pecivo
100g šećera
100g margarina
1 jaje
Vanil šećer

Za fil:

Kesica pudinga
400ml mlijeka
4 kašike šećera
200g kisele pavlake

Dodatni sastojci:

400g šljiva
10g šećera
Kašika cimeta
Šećer u prahu

Pripreme:

Promiješajte brašno i prašak za pecivo. U sredini posude sa brašnom, napravite udubljenje. U udubljenje dodajte istopljeni, prohlađeni margarin, šećer, jaje i vanil šećer i sve dobro izmiješajte kutlačom. Kada testo dobije teksturu, nastavite da miješate rukom.

Trećinu tijesta odvojite, uvaljajte u lopticu, obložite pek papirom i odložite u frižider.

Ostatak tijesta izvajajte na veličinu kalupa za pečenje i poravnjajte ga rukom u kalupu. Prije nego što testo prebacite u kalup, pospite ga brašnom i blago pouljite.

Šljive operite, isijecite na četvrtine i izvadite košticu.

Puding umiješajte u malo mlijeka. U ostatak mlijeka dodajte šećer i počnite da kuhate. Kada mlijeko provri, dodajte mu pripremljeni puding i sve dobro izmiješajte. Vratite puding da se kuha, a kada ga sklonite sa ringle, dodajte mu kiselu pavlaku i sve još jednom izmiješajte.

Fil razlijte po korici, zatim na vrh poredajte šljive. Preko šljiva pospite šećer i cimet. Ostatak testa, iz frižidera, izrendajte preko šljiva.

Kolač pecite nekih 45 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

Kada se kolač ohladi pospite ga šećerom u prahu i servirajte. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,