Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pita od limuna: Lijeni recept za osvježavajući desert

Preuzmite sliku

Ako ne želite trošiti vrijeme i energiju na pripremu klasične pite od limuna koja se peče u pećnici, poslužiti se možete i malim trikovima te napraviti vrlo sličan desert bez paljenja pećnice.

U ljetno vrijeme kada se temperatura u termometru penje do neugodnih vrhunaca posebno nam odgovaraju osvježavajuća jela i pića aromatizirana limunom. Pita od limuna popularan je izbor u toplijem dijelu godine. Ako ne želite trošiti vrijeme i energiju na pripremu klasične pite od limuna koja se peče u pećnici, poslužiti se možete i malim trikovima te napraviti vrlo sličan desert bez paljenja pećnice. Najbolje od svega? Potrebno vam je svega pet sastojaka.

Sastojci za podlogu:  200 g čajnih keksa, 100 g maslaca

Za nadjev: 400 ml kondenziranog mlijeka, 250 ml vrhnja za šlag, 3 limuna (organska)

Priprema:  U sjeckalici povrća ili dobrom blenderu usitnite čajne kekse u prah. Dodajte maslac i pulsirajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.  Utisnite smjesu u okrugli lim za pečenje pita tako da stvorite rub. Stavite podlogu u frižider na pola sata da se stisne. Ulijte kondenzirano mlijeko u veću posudu zajedno sa svježe iscijeđenim limunom i koricom triju limuna.

Miksajte smjesu uz postupno dodavanje vrhnja za šlag sve dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Prelijte smjesu preko pripremljene podloge. Stavite u frižider na barem šest sati prije posluživanja. Ukrasite voćem po želji. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,