Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odličan obrok: Ćufte u umaku od paradajza

Preuzmite sliku

Ćufte ili mesne okruglice, kako ih vi zovete?

Sam naziv i nije toliko važan ako znamo da se radi o omiljenim zalogajima od mljevenog mesa u finom umaku od paradajza uz koje je dovoljno samo skuhati pire-krompira. Neki dodaju hljeb, neki skuhaju rižu, a ovo je recept u kojem se riža samo malo tostira pa spoji s mesom i začinima te se ćufte kuhaju u finom umaku od paradajza. Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu, možete koristiti čistu junetinu, miješano mljeveno meso ili mljevenu puretinu.

Sastojci:

Za ćufte/okruglice: 500 g mljevenog mesa (po izboru), 75 g riže, 1 luk, 2 jaja, 2 kašike prezle ili mrvica hljeba, 2 male polovice bijelog luka, 1 kašika slatke mljevene paprike, 50 ml vode, sol, papar, malo sitno sjeckanog svježeg peršuna, 2 kašike maslinova ulja

Za umak: 500 ml pasiranog paradajza, 3 kašike maslinova ulja, 3 kašike glatkog brašna,1 kašika šećera, 1,5 l vode, sol, papar

Priprema: Luk i bijeli luk nasjeckajte nasitno pa propirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko 2 minute dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite. U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, mrvice hljeba ili prezlu, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.

Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni pladanj. U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasiranu rajčicu i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta. Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta. Poslužite uz pire krompir. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,